Çocuğunuz obez olmasın

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :09 Nisan 2013
Çocuğunuz obez olmasın
Günümüzde okul öncesi ve okul çağı dönemdeki çocuklarda çok sık görmeye başladığımız sağlık problemlerinin başında obezite geliyor. Çocuklarda görülen obezite sebeplerini, çocukların sağlıklı beslenmesini, yeterli ve dengeli beslenme düzeninin nasıl olması gerektiğini, Diyetisyen Sema Mamak anlatıyor: Kabaca bir tanım yapmak gerekirse; obezite, tüketilen enerjinin, kullanılan enerjiden daha fazla olması halinde, yağ dokusu hücrelerinin kitlesel olarak büyümesi, hacmen genişlemesi ve yetişkinlik dönemine girmemiş kişilerde sayıca artması demektir.

ÇOCUKLARI NASIL SAĞLIKLI BESLERİZ?

Kahvaltı ettirmeden çocuk okula gönderilmemeli: Çocuğun günlük ihtiyacına cevap verecek şekilde sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri olmadan, süt, yumurta, peynir, esmer ekmek, çok az bal, tereyağdan oluşan kahvaltı harika olur,

Beslenme çantasını sağlıkla doldurun: Annelerin yaptığı, sıkça gördüğümüz hatalardan biri beslenme çantasının, kek, poğaça, hazır meyve suyuyla kolayca hazırlanmasıdır. Bunların yerine, taze meyve, badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler, güzel tercih olabilir.

Su içme alışkanlığı kazandırın: Unutulan şeylerin başında maalesef su gelmekte. Genelde çocuğa yük olur diye çantaya su koymuyoruz ve çocuktan verdiğimiz harçlıkla okuldan almasını bekliyoruz. Bu da yanlış! Sağlıklı bir şişeye su koymak, yanında taşımasını sağlamak ve içip içmediğini takip etmek gerekir.

Sağlıklı hafta sonları geçirin: Ne demek istiyorum? Hepimizin yaptığı şey ilk boş kaldığımız anda, yüzlerce insanın gittiği alışveriş merkezlerine gitmek; belki sinemaya girmek ve sonrasında çoluk-çocuk kendimizi bir fast-food restoranının önüne atmak. Yanlış!

Ne yapılmalı? Hafta sonunu çocuğumuzla planladığımız bir doğa yürüyüşü, belki çocuğumuzun sevdiği bir sporu yapıp, fiziksel aktiviteden zengin geçirebiliriz.

Bilgisayarda ve televizyon karşısında geçirdiği vakti azaltmaya çalışın: Baskı kurarak, bilgisayarı elinden alarak çözüme ulaşılmadığını birçok danışanımda gördüm. Burada çocukla iletişimin sağlıklı olması, ailenin çocukla nasıl vakit geçirdiği çok çok önemli. Onu ikna ederken birlikte geçireceğiniz vakit çocuğun ilgisini çeksin.

Evde pişen yemekler dengeli olsun: Bazı aileler biliyorum sofrası sadece et ağırlıklı, ya da hamur işi, karbonhidrat. Dolayısıyla çocuğun kazandığı beslenme alışkanlığı da tek tip olabiliyor. Evde yemek pişirirken sebzeyi, balığı, kuru baklagilleri, unutabiliyoruz. Bu besin gruplarını da belirli aralıklarla pişirip, ev ahalisi tüketirse çocuğunuzun beslenme alışkanlığı da sağlıkla şekillenir.


DİYETİSYEN SEMA MAMAK