SEBZELERDE FAZLA
Yaygın inanışın aksine, süt ve süt ürünleri en yoğun kalsiyum kaynakları değildir. Yeşil yapraklı sebzelerde kalori başına kalsiyum miktarı, süt ve süt ürünlerinden daha fazladır. Hayvansal ürünler vücutta fazla miktarda asidik madde birikimine neden olmaktadır. Bu da osteoporoz riskini arttırmaktadır.
AVRUPA, AFRİKA'YI GEÇTİ
Asya ve Afrika ülkelerinde süt tüketimi Amerika ve Avrupa ülkelerine göre çok az olmasına rağmen, osteoporoz ve kemik kırıkları en fazla süt tüketen Amerika ve Avrupa ülkelerinde yaşanmaktadır. Tipik bir Batılı diyette hayvansal protein, rafine şeker, tuz ve kafein fazla; sebze ve meyve ise yetersizdir. Bu tarz diyetin en temel özelliği idrarla fazla miktarda kalsiyum atılımının gerçekleşmesi ve osteoporozun ortaya çıkmasıdır. Günlük tüketilmesi önerilen kalsiyum miktarı 1000-1500 mg'dır.
İDRARDAKİ KALSİYUM DAHA ÖNEMLİ
Çeşitli araştırmalar osteoporozun az kalsiyum alımı nedeniyle değil, idrar yolu aracılığıyla fazla kalsiyum kaybı sonucunda oluştuğunu ortaya koymuştur. Gıdalardaki kalsiyumun azlığıyla birlikte, alınan kalsiyumun böbrekler yoluyla kaybedilmesi osteoporozun en önemli nedenidir. Aşırı tuzlu yemek, hayvansal proteini fazla tüketmek idrarla aşırı kalsiyum atılmasına neden olur. Bunlar da osteoporoz ve kemik kırıkları için risk faktörleridir.
D vitaminiyle ilgili bilinmesi gerekenler
YARIN: SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI? - PROF.DR. OSMAN ERK