40 yaşından sonra tehlike çok yakın! Presbiyopi hastalığına dikkat!

Presbiyopi, yani yakını görme sorunu, 40’lı yaşlardan sonra kapıyı çalıyor! Şiddetli baş ağrısıyla belirti veriyor. Genellikle gözlük kullanımıyla şikayetler azalıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Eylül 2021
40 yaşından sonra tehlike çok yakın! Presbiyopi hastalığına dikkat!

İÇİNDEKİLER

Vücuttaki her doku gibi göz dokuları da zamanla yaşlanıyor. Buna bağlı olarak bazı problemler görülebiliyor. Presbiyopi, yani yakını görme sorunu da bunların başında geliyor. Bu hastalık, yaşın ilerlemesiyle bağlantılı olarak görülen yakın görüşte bozukluk anlamına geliyor. Peki bu hastalık nasıl belirti veriyor? Nasıl tedavi ediliyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ali Türkler, yakın görme problemi hakkında bilinmesi gerekenleri TAKVİM için açıklıyor...

Yakını görme sorunu genellikle 35-40'lı yaşlarda başlıyor. 60 yaşına kadar da ilerleme gösteriyor. Presbiyopi, göz içerisinde yer alan merceğin odaklama yeteneğinin gerilemesiyle oluşuyor.

Göz içi merceklerde 65 yaşına kadar sertleşmeye devam ediyor ve esneme yeteneği kayboluyor. Bu nedenle herkesin 40 yaşından itibaren düzenli olarak göz kontrollerini yaptırması gerekiyor.

GÖZLÜK ŞART
Presbiyopi tedavisinde yaygın olarak, yakın odaklı gözlük kullanılıyor. Göz merceğinin esnekliğini kaybetmesiyle yitirilen odaklama özelliği gözlük kullanılarak gideriliyor. Bazı durumlardaysa alternatif tedavi olarak lens öneriliyor.

Bir diğer tedavi yöntemi olan lazer presbiyond tedavisindeyse yakın görme güçlüğü yanı sıra uzak görme problemleri yaşayan kişilerde uygulanıyor.

BAŞ AĞRISI YAPAR
Presbiyopi,
erken dönemde belirti vermiyor. Sonrasında kişide yazarken, okurken veya bir cisme bakarken uzaklaştırma isteği doğuyor. İlerleyen zamanlarda yakında bulunan cisimlerin bulanık görme, alın bölgesinde ve şakaklarda ağrılar başlıyor.

SEBEBİ İLERİ YAŞ
Presbiyopinin
oluş nedeni henüz bilinmiyor.

Fakat yapılan araştırmalara göre gözde bulunan esnek mercek uyumlu şekilde çalışıyor. Yaşın ilerlemesiyle merceğin etrafını saran kapsül bozuluyor. Merceğin esnemesine yardımcı olan lifler sertleşiyor. Bunun sonucu olarak yakını görme problemi ortaya çıkıyor.