Malzemeler
2 su bardağı pilavlık bulgur
18 su bardağı su
1 su bardağı boza (mayalamak için)
Üç buçuk su bardağı tozşeker
Boza Yapılışı
Bulgur ve suyu tencereye alıp, ocağa oturtun. Kaynadığında ocağın altını kısıp, kapağı kapalı şekilde 30 dakika pişirin. Sıcakken 5 dakika süreyle blender'dan geçirin. Başka büyük bir tencerenin üzerine ince bir tel süzgeç koyun. İki yada üç kepçe, pişen bulgurdan koyup tahta kaşıkla ezin. Bulgurun beyaz özünü tencereye akıtıp, süzgeçte sadece posa kaldığından emin olun. Tüm bulgur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Süzme işlemi bittikten sonra tozşekeri katıp, karıştırın. Mayalanması için 1 su bardağı bozayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Bu işlemi bulguru soğutmadan seri bir şekilde yapın. Tencerenin kapağını kapatıp, mayalanması için sıcak bir yere yerleştirin. Bu şekilde 2-3 gün dinlendirin. 12 saatte bir kapağını açıp, karıştırın ve tahta kaşıkla alıp, yukarıdan aşağıya dökerek gazının uçmasını sağlayın. Leblebi ile servis yapın.
Sağlığa faydaları: İçinde bol miktarda A, B, C, D ve E vitaminleri barındıran boza, hazmı kolaylaştırır, mideyi rahatlatır. Doğal bir prebiyotik olan bozanın hafif ekşimiş hali, tatlı olan bozaya oranla daha makbuldür.