Esnafın 'Haluk Abi'si

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :27 Haziran 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :05 Temmuz 2012 , 13:36
Esnafın ’Haluk Abi’si

İÇİNDEKİLER

YENİ TTK'ya göre; internet sitesi kurma yükümlülüğü hangi tarihte uygulamaya girecektir?

Yeni TTK'ya göre internet sitesi kurma yükümlülüğü 1 Temmuz 2013 tarihinde uygulamaya girecektir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre internet sitesi kurma yükümlülüğü bağımsız denetime tabi olacak firmalara uygulanacak ve firma bağımsız denetim kategorisinde değilse, internet sitesi kurma yükümlülüğü olmayacak. Bağımsız denetime tabi olacak firmalar bağımsız denetim kurulu ya da bağımsız denetçiler tarafından denetlenecekler.

Şirketlerin hangi tür denetime tabi olacakları ise sermaye yapıları, büyüklükleri dikkate alınmak suretiyle Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

YENİ TTK'ya göre; ticari defterler kaç yıl süreyle saklanmak zorundadır?

YENİ TTK'ya göre, ticari defterlerin 10 yıl süreyle saklanması zorunludur. Saklama süresi, ticari defterlere son kaydın yapıldığı takvim yılının bitişiyle başlayacaktır. Örneğin, hesap dönemi 31 Aralık tarihinde sona eriyor ise 2012 yılına ait ticari defterler 1 Ocak 2023 tarihine kadar saklanacaktır.

Yeni bir işyeri açmayı planlıyoruz. Bu işyerini açtıktan sonra esnaf kimliğimi nasıl alabilirim?


Kişiler ticari faaliyet göstermek istediklerinde öncelikli olarak ildeki Maliye Bakanlığı birimine mükellefiyet kaydı yaptırır. Daha sonra da Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlüğü'ne giderek kayıt yaptırıp Esnaf ve Sanatkâr olurlar. Bununla birlikte yerel yönetimlere başvurarak (belediyeler) çeşitli ruhsatların alınması gerekmektedir.

Esnaf Sicil Müdürlüğü'ne kayıt olmak isteyen mükelleften ne gibi belgeler istenmektedir?

2'şer adet ikametgâh kâğıdı, nüfus cüzdanı sureti, vergi levhası fotokopisi, 4 adet fotoğraf istenmektedir. Berberler için ustalık belgesi istenmekte yoksa mesul müdürü tayin edilmesi gerekmektedir.

KOSGEB birçok alanda şirketlere destek sağlıyor. Bu fırsatlardan yararlanmak için nasıl bir yol izlemeliyim?

Destek alabilmek için, öncelikle işletmenize ait genel bilgileri KOSGEB veritabanına kaydetmek gerekiyor. Bunun için www.kosgeb.gov.tr adresinden E-KOBİ bölümündeki "KOSGEB'e ilk Kayıt" linkini tıklayın. Karşınıza gelen formu doldurarak, bundan sonraki bütün aşamalarda kullanacağınız işletmenize ait "E-KOBİ" kullanıcı adı ve şifresini alacaksınız. Bu işlemlerden sonra hangi destek programından yararlanmak istediğinize karar verin. Seçtiğiniz programlardan yararlanabilmek için ilgili KOSGEB birimine proje başvurunuzu yapmanız gerekiyor.

20 yıla yakın bir süredir esnaf ve sanatkârım, ne zaman emekli olacağımı öğrenmek istiyorum

Emeklilikle ilgili bilgilerinizi Sosyal Güvenlik Kurumundan temin edebilirsiniz. Bu bilgiler aynı zamanda www.turkiye.gov.tr adresinde de mevcuttur.