ESNAFIN HALUK ABİSİ

Esnafın 'Haluk Abi'si sorularınızı yanıtlıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :25 Temmuz 2012 , 00:00 Güncelleme Tarihi :25 Temmuz 2012 , 16:47
ESNAFIN HALUK ABİSİ

İÇİNDEKİLER

Yeni atanan bir memurum. Ailemiz yeni bir şirket kurdu, bu şirkete ortak olabilir miyim. Yasal olarak engel var mı?

Evet var. 675 sayılı Devlet Memurları Kanunu bu konuda sınırlama getiriyor. 650 sayılı KHK ile değişik 28. maddesinde "Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamazlar" ibaresi yer alıyor.

Teşvikte 6. Bölgedeyiz. Bu bölgeye özel avantajlardan söz ediliyor. Bu konuda yardımınız rica ediyoruz?

6. Bölge Teşvik'te en avantajlı konumda yer alıyor. Bu bölgedeki
yatırımlara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta prim ve faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, gelir vergisi stopajı, sigorta primi işçi hissesi dahil 8 kalemde destek sağlanacak. 6. Bölgede; Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illeri yer alıyor.

Kredi Garanti Fonu hakkında bilgiye ihtiyaç duyuyoruz. Fon'a nasıl başvuruluyor ve kimler yararlanabiliyor ?

KFG'nin temel misyonu banka kredisi olanaklarına KOBİ'lerin rahatlıkla ulaşabilmesidir. Bu noktada şirketlere teminat problemini kefalet vererek ortadan kaldırıyor. Bölgesel bir sınırlama yok. KOBİ'ler, esnaf ve sanatkârlar, tarımsal işletmeler ve çiftçiler, kadın ve genç girişimciler KGF kefaleti için başvurabilirler

Esnaf ve Sanatkâr Bilgi Sistemi (ESBİS) nedir, Esnaf ve sanatkâr olarak ESBİS'de neler yapabiliriz ve nasıl kullanabiliriz?

Esbis.sanayi.gov.tr adresinden e-devlet şifresi ile giriş yapılabilirsiniz. E-Devlet şifresi ise PTT şubelerinden alınabiliyor. ESBİS üzerinde esnaf ve sanatkarlarımız ile daha önce esnaf ve sanatkarlık yapmış kişiler; sicil bilgilerine, kayıtlı oldukları meslek kuruluşları ile ilgili kayıt, aidat, belge ve seçim bilgileri gibi üyelik bilgileri ile esnaf ve sanatkar olarak meslek kuruluşlarında yapmış oldukları iş ve işlemlerin bilgilerine ulaşabiliyor. Birçok işlemini sanal ortamda çözebiliyor.

Küçük bir aile şirketiyiz. Kalkınma Ajansları'ndan bir projemiz için kaynak bulduk. Proje ofisi olarak bir yer kiraladık. Bu mülkiyetin sigortalanması gerekiyor mu eğer gerekiyorsa bunu maliyet olarak gösterebilir miyiz?

Öncelikle bu sorununuz en doğru cevabını teşvik aldığınız kalkınma ajansının yetkilileri verecektir. Ancak söz konusu faaliyet alanında mevzuatça sigorta yaptırılmasına ilişkin herhangi bir hüküm varsa söz konusu sigortanın yaptırılması zorunludur. Mali destek programları kapsamında sigorta maliyetleri uygun olarak kabul edilir ve ödeme yapılabilir.