Merkez'in enflasyon hesabı değişti

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :31 Temmuz 2010

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası'nın enflasyon rakamlarını revize gerekçesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yılın ilk çeyreğinde toplam talepteki gerileme enflasyonun aşağı yönlü hareketinde önemli rol oynadı. Düşüşün kalıcı hale gelmesi için 2'nci çeyrekteki rakamlar büyük önem taşımakta.

2'nci çeyrekte tüketici fiyatları yüzde 0.33 oranında ve yıllık enflasyon yüzde 8.37 seviyesine geriledi. Gerilemede işlenmemiş gıda fiyatlarının, enflasyon seyri üzerinde belirleyici olduğunu görmekteyiz. Diğer bir gelişme, temel mal ve hizmet fiyatlarının artış hızındaki belirgin yavaşlama oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış hizmet ve temel mal (gıda, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın hariç mallar) grubunda fiyat artışlarının, ilk çeyreğe kıyasla yavaşladığını görmekteyiz. 2 çeyrek üst üste enflasyonda yaşanan gelişmelerin, gerilemenin kalıcı hale geldiğini teyit etmesine rağmen 3'üncü çeyrekteki rakamları görmek gerekecek.

Merkez Bankası'nın bu dönemde karşılaşabileceği riskler neler olabilir?
İç talepte toparlanma devam etmesine rağmen dış talep zayıf seyrini devam ettirmekte. Euronun değer kaybı, bölgede alım gücünü zayıflatırken, ihracat yaptığımız ülkeler son gelişmeler doğrultusunda büyüme tahminlerini revize etti. Sadece iç talebe bağlı olarak büyüme hedefleri belirlemek zorunda kalan Türkiye'nin genişletici para politikası uygulamak zorunda olan AB karşısında var olan riskleri yönetmesi önemli. Enflasyonun genel görünümünde Merkez Bankası kontrolü dışındaki gelişmeler ne kadar etkili olursa olsun, para politikasını ana eksende sürdürmesi gerekli.

Merkez Bankası bu süreçte nasıl bir para politikası izlemeli?
Merkez Bankası'nı para politikasının uygulanma sürecinde yalnız bırakmak doğru değildir. Mali Kural'ın sonbahar döneminde yasalaşması Merkez Bankası'na uygulamalarda etkinlik kazandıracaktır. Eğer faizlerin daha da aşağı inmesini istiyorsak, risk priminin düşmesi gerekmekte. Risk priminin düşmesi için küresel piyasalardaki toparlanmada daha güçlü işaretler görmeliyiz. Mevcut faiz ve kur düzeyinde memnuniyetsizliğin olduğunu biliyoruz. Ancak küresel riskler devam ettiği sürece faizlerin ve kurların bu seviyeleri ile yaşamayı öğrenmeliyiz.