Türkiye' de yaklaşık 250 milyon doları bulan organik ürün pazarıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Dün, Türkiye Sebzeciler Meyveciler Federasyonu Başkanı Mehmet Çakman'ın 'Türkiye'de organik ürün yok, çürükleri pakete koyup organik diye satıyorlar' açıklamaları üzerine TAKVİM organik ürün üreticilerinin görüşlerini sayfalarına taşıdı. 'Organik kavga' başlığıyla verdiğimiz haber üzerine başlayan tartışmalar devam ediyor. Çakman'ın sözlerine cevap veren Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er, denetim eksikliğini dile getirdi. Er, "Ülkemizde organik de, doğal üretim de, sera üretimi de vardır. Bazı satıcılar bunların hepsini 'organik' adıyla satıyor diye 'organik üretim yok' demek sağlıklı bir söz değil. Bu hileciler mutlaka denetlenmeli" dedi.
Kimsayasallarla yapay meyve-sebzenin organiğe benzetildiğini belirten Gıda Mühendisi Mehmet Küçük ise, şöyle konuştu: "Eskiden, renginden ve şeklinden meyvenin sebzenin katkı maddeli olduğunu anlıyorduk. Şimdi onu da kılıfına uydurdular ve görüntüsünü organik ile bire bir yaptılar. Bu durumda vatandaş organik ürünü ancak ham lezzetinden ve biraz da kokusundan anlar. Tüketiciler ürünleri tatmalı."
ORGANİK GIDA NASIL ANLAŞILIR?
Tek Organik Gıda Genel Müdürü Erkan Aktoprak, organik gıdaların ayrımı için şu bilgileri verdi:
Kimyasal madde kullanılmadığı için, diğer ürünlerden farklı (doğal) renktedir.
Erken olgunlaşır. Bu yüzden göz alıcı ve büyük olmayabilir.
Soğuk hava depolarında bekletilmediğin-den taşıma esnasında zarar görebilir.
Sertliği ve dayanıklılığı azdır.
Daha lezzetlidir.
Doğal kokusu ve tadı vardır.
Mevsimi dışında üretilmez.
HORMONLU ÜRÜN NASILDIR?
Genetiği değiştirildiğinden kabuğu serttir ve taşımada zarar görmez.
Kimyasallarla olgunlaşır.
Güzel görünmesi için renklendirilmiştir.
Aynı büyüklükte ve şekilde olmaları gelişim düzenleyici kimyasallar ile sağlanabilir.
Üzerindeki kimyasal ilaç kalıntısı yıkansa da çıkmaz.
Yılın her mevsimi her ürün üretilmektedir.
Lezzeti ve kokusu farklıdır.