Büyük tedbirler alınacak
Bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak için harekete geçtiklerini söyleyen Bakan Yıldırım, "Denizcilik sektörünün istihdam deposu olarak addedilen gemi inşa sanayii Türkiye için önemli. Bu sorunu ortadan kaldırmak için ekonomi kabinesi ile de görüşmeler yürütüyoruz. Büyük tedbirler alınarak istihdam sorunu çözülecek" dedi.
Teşviklerin eli kulağında
Türk gemi inşa sanayi son yıllarda ciddi ivme yakalamış fakat krizle birlikte işler bir anda kesilmişti. Eski canlılığın tekrar yakalanacağına işaret eden Bakan Yıldırım'a göre büyük tedbir ve teşviklerin eli kulağında. Gemi inşa sanayiindeki istihdam krizine değinen TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can da sektörün tekrar canlılığı yakalamasının verilecek siparişlerle mümkün olabileceğini söyledi. Bu sebeple sektör oyuncularının korunması gerektiğini aktaran TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı, "Türkiye'nin dünya konjonktüründe taşımacılık payının artırılması gerekiyor.
Bu da ticaretteki etkinin artması ile doğrudan alakalı. Üretim ve tüketim teşvik edildiği takdirde sorun çözülme aşamasına gelir." dedi. Sektör oyuncuları bu anlamda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın açıklayacağı yeni teşviklerin de önemli olduğunu söyledi.
Bir haftada 15 gemi götürürüz
Bakan Yıldırım, şu an İzmir'e yolcu taşımak için ithal gemi alınsın mı tartışmalarına da açıklık getirdi. "15 yıldır TURYOL orada 15 gemiyle hizmet veriyor. Günde 45 bin yolcu taşıyor. İzmir Belediyesi bunun için 5 kuruş harcadı mı" diyen Yıldırım, İzmir'in istemesi halinde bir haftada 15 gemiyi hizmete sunabileceklerini söyledi. "İş bu kadar kolay" diyen Yıldırım'a sektör yetkilileri destek verdi.