Gelen ihbarların yüzde 91'inin Van, yüzde 9'unun ise Ağrı ve Bitlis gibi çevre illerden olduğunu belirten Yazıcı, 2 bin 348 kişiye 18,2 milyon liralık ödeme yaptıklarını, gelen ihbarlardan 5 bininin hasarlı çıkmasını tahmin ettiklerini kaydetti.
Yazıcı, ödemelerde gecikmenin dışında bir sıkıntı bulunmadığını, bu gecikmenin de; bazı vatandaşların Van dışında bulunması, bir kısım eksik evrak ile bazı sigortalıların Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) listelerini beklemeyi tercihinden kaynaklandığını ifade etti.
Ödemelerin henüz bitmediğini bildiren Yazıcı, ''Çok sayıda konut sahibinin ilden ayrılması, 9 Kasım'daki ikinci depremin hasarları artırması ve ek inceleme ihtiyacı doğması, konut sahiplerinin bir kısmının AFAD tarafından koordine edilen hak sahipliğine ilişkin incelemelerin sonucunu beklemeyi istemesi nedeniyle hasar ödemelerinin bir kısmı kaldı. Van Merkez için AFAD listeleri geçen ayın sununda asıldı. Bu listelerin asılmasından sonra ödemeler biraz daha hızlandı. Yarısına yakın kısmını ödedik'' şeklinde konuştu.
-''Yüzde 12,5'luk sigorta artışının yüzde 4,4'ü Van depreminden geldi''-
Selamet Yazıcı, dün itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 artışla Türkiye'de 3 milyon 744 bin konutun zorunlu deprem sigortası yaptırmış durumda olduğunu belirterek, söz konusu artışın yüzde 4,4'ünün Van depreminden sonra geldiğini söyledi.
Yazıcı, ''Mevcut trende baktığımız zaman bu yıl da planladığımız çalışmalarla normal koşullarda yüzde 15'lik artış öngörebiliriz. Meclisteki Afet Sigortaları Kanun Tasarısı yılın ilk yarısında çıkarsa bu artış yüzde 30'lara da çıkabilir. O zaman bu rakam 5 milyon olarak gerçekleşir'' diye konuştu.
-''Kapsama giren konut sayısı güncellendi''-
Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren konut sayısını yeni verilere göre güncellediklerini anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:
''TÜİK'in bina sayım rakamları, inşaat ruhsatları ve hanehalkı verileri ile değerlendirerek DASK kapsamına giren konut sayısını Türkiye'de 16 milyon 375 bin olarak belirledik. Daha önce bu rakamı 13 milyon olarak kullanıyorduk. Arsası özel mülkiyet olmayan, inşaat ruhsatı bulunmayan, metruk veya yıkık durumdaki binaları ile ticari amaçla kullanılan binaları bu kapsama almıyoruz. Şu anda Türkiye'de illere göre değişmekle birlikte kapsama giren meskenlerin ortalama yüzde 23'ünde Zorunlu Deprem Sigortası oranı var.''