HAK KAYBI YAŞANMAYACAK
Gününü doldurup yaşı bekleyenler için ise kademeli olarak artışlar meydana gelecek. Örneğin prim gününü tamamlayıp yaşının dolmasına, 1-3 yıl kalanlar için 1 yıl eklenecek. Yine aynı şekilde 3-5 yılı kalanlara ayrıca 2 yıl daha eklenecek. Fakat emeklilik hakkını kazanıp yasa çıkmadan önce yaşını da doldurmuş olanlar, emekli olmasalar dahi haklarını kaybetmeyecek ve yasadan sonra da emekli olabilecekler. Yasanın ne zaman çıkacağı konusu ise henüz netlik kazanmadı. İlgili çalışma tamamlandıktan sonra ilgili tarafların da görüşleri alındıktan sonra yasaya son şekli verilecek ve Meclis'e sevk edilecek.
PANİK OLMAYA GEREK YOK
TAKVİM'in ulaştığı kaynaklar çalışmanın çok teknik olarak sürdüğünü, bu yüzden zaman almasının da beklendiğini belirtiyor. Şu anda çeşitli çevrelerce başlatılan 'Emeklilik yaşı artıyor' tazyikiyle, vatandaşların panik olmaması isteniyor. Özellikle yaşının dolmasına çok kısa süre kalan binlerce vatandaşın, hak kaybının olmayacağı ve onların yine bekledikleri yaşta emekli olabilecekleri belirtiliyor.
2007 YILINDA ARTIRILMIŞTI
Emeklilik yaşı aslında 2007 yılında çıkartılan kanun ile 65'e çıkartılmıştı. Fakat bu sisteme geçiş de kademeli olarak hazırlanmıştı. 2007'de getirilen kademe sistemi yeni çalışmayla değiştirilmiş olacak. Yeni sistemde 50 yaşın altında emekli olmanın önü kapatılacak. 2007'deki kanuna rağmen sigorta başlangıçı 1991 yılından daha önce olanlar 48 yaşına kadar emekli olabiliyor. Kademeli geçiş sürdüğü için de erken emeklilik halen uygulanmaya devam ediyor.
YÜK ÇOK FAZLA
Dünya ortalamasında 4 çalışana 1 emekli düşerken, Türkiye'de 2 çalışan 1 emeklinin maaşını karşılıyor. Bu durum SGK'nın yükünü ve açığını artırıyor.