650 bin işçiye zam

Meclis'te kabul edilen Sendikalar ve Toplu Sözleşme Yasası, 650 bin işçiye zam imkanı açtı. Devrim niteliğindeki yasa ile işçiler sözleşme yapabilecek

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Ekim 2012
650 bin işçiye zam

İÇİNDEKİLER

İş dünyası ve sendikaların aylardır beklediği 'Sendikalar ve Toplu Sözleşme Yasası' Meclis'te kabul edildi. Toplam 650 bin işçiye toplu sözleşme ve zam yolunu açan yasayla, çalışma yaşamında devrim niteliğinde adımlar atıldı. Sendikalara toplu sözleşme yetkisi veren 2 bin üye şartı kalktı; toplu taşıma, hastane ve mezarlıkta çalışana grev yasağı geldi. Sendikaya üye yaşı 16'dan 15'e düştü, iş kolu tespit davalarında işçi atılmasının yolu kapandı. İş kolu sayısı, 28'den 20'ye düşürüldü.

ANLAŞMA ZAMANI
Yasa çıkmadığı için toplu sözleşme yapamayan 400 bin işçi ve sözleşme zamanı gelen yaklaşık 250 bin işçi artık zamlarını alabilecek. Sendikanın kurulu bulunduğu iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde 1'inin üyesi bulunması koşulu ise yüzde 3 olarak değiştirildi. Böylece işçi sendikası, kurulu bulunduğu iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde 3'ünün üyesi bulunması şartıyla, toplu iş sözleşmesinin kapsamına girecek. İşyerinde çalışan işçilerin yarıdan fazlasının, işletmede ise yüzde 40'ının kendi üyesi bulunması halinde toplu iş sözleşmesi yapabilecek. Toplu sözleşme yapabilmek için geçerli olan iş kolu barajı sınırı, yüzde 10'dan yüzde 3'e düşürüldü. Yüzde 3 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e üye konfederasyonlara bağlı işçi sendikaları için Ocak 2013 istatistiğinin yayımı tarihinden 1 Temmuz 2016 tarihine kadar yüzde 1 uygulanacak. 1 Temmuz 2018 tarihine kadar da yüzde 2 olacak. Hazal ATEŞ

'BU HAFTA İŞLEM TAMAM'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yasaya ilişkin, "Cumhurbaşkanımız'ın onayından sonra hızlı bir şekilde yetkileri vereceğiz" dedi. Hemen haftasında işleri tamamlayacaklarını kaydeden Çelik, "400 bin işçimiz bu yetki neticesinde toplu sözleşme yapma imkanını elde eder. Maaşlarına bunun yansıması olacak" diye konuştu.

TOPLU TAŞIMAYA GREV YASAĞI
Yasa ile, kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde, hastanelerde, defin işleri ve mezarlıklarda, bankacılık hizmetlerinde, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma'nın işlettiği işyerlerinde grev ve lokavt yapılamayacak. Yasak; elektrik, doğalgaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya işyerlerinde de geçerli olacak.