Hamile işçi ve memurlara işyerinde özel ihtimam gösterilecek. Hazırlanan taslağa göre; iş ve çalışma ortamı, hamileliği riske atmayacak şekilde düzenlenecek. Hamile çalışanlara periyodik kontroller için izin verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde alt mevzuatta çalışmalar yürütüyor. TAKVİM bu çalışmaların tüm detaylarına ulaştı. Hazırlanan Gebe ve Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarına Dair Yönetmelik Taslağı şu yenilikleri getiriyor: Çalışanlara hamilelikleri süresince periyodik kontrolleri için izin verilecek. Doktora muayene için gidecek işçi ve memur ücretli izinli sayılacak. Hamile veya yeni doğum yapmış çalışanların kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını olumsuz etkileyecek şekilde elle yükleme ve araçsız taşıma işlerinde çalıştırılmaları yasak olacak. Bu işlerde risk değerlendirmesi yapılacak. Gerektiğinde iş değişikliği sağlanacak. Hamilelik süresi boyunca hiçbir surette elle taşıma işi yaptırılamayacak. Hamile kadın işçi ve memur evrak veya çay götürme işinde çalıştırılamayacak. Gebe çalışanın çalıştığı yerdeki gürültü seviyesinin 80 dB(A)'yı geçmemesi sağlanacak. Gürültü seviyesi düşürülemiyorsa, çalışanın yeri değiştirilecek. Hamileler, hamileliği etkileyecek klimalı yerlerde çalıştırılamayacak. Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren çalışanların yaptığı işin niteliği göz önünde bulundurularak, çalıştığı yerlerin sıcaklığının ve basıncının sağlık ve güvenlik riski yaratmayacak düzeyde olması sağlanacak. Yüksek basınçlı hamileliği etkileyen yerlerde, hamile çalıştırılamayacak.
İŞTEN ATILAMAYACAK
Doğum izninden dönen kadın için kısmi süreli çalışma geçerli olabilecek. İzinden dönen kadın, isteğe bağlı olarak çocuğu 3 ya da 6 yaşına gelene kadar daha kısa süreli çalışabilecek. Çalışmada 2 formül üzerinde duruluyor. İlki kadının işyerinde kısmı süreli olarak çalışması, ikincisi ise evden (esnek) çalışma modeli. Esnek çalışma modeli daha çok doğum sonrası çocuğun anneye ihtiyacı olan ilk yılı kapsayacak. Kadınların 'kademeli yükselme' ve kıdem de dahil tüm özlük hakları korunacak. Şu anda SSK'lı anneler 2 çocuğu ancak borçlanabiliyorlar, bu sayı artırılacak. Doğum sonrası işe dönen kadın için işe alınma zorunluluğu getirilecek.
DOĞUM İZNİ 24 HAFTAYA ÇIKIYOR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, doğum izninin 24 haftaya uzamasını öngören çalışma yasalaştığında, doğum yapmış ancak halen doğum izninde olan kadınların da faydalanabilmesi için düzenleme yapabileceklerini söyledi. Doğum izni süresini artırmayı da öngören 'çocuk teşviki'ne ilişkin çalışmada son aşamaya gelindi. Konu üzerinde çalışan Çalışma, Maliye, Aile, Kalkınma ve Sağlık Bakanlıkları, önümüzdeki hafta yeni düzenleme konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunum yapacak. Şahin, geriye dönük olarak bir düzenleme yapılıp yapılamayacağına bakılabileceğini söylerken, yasa çıktığı anda doğum yapmış ancak doğum izni devam eden kadınlar için de bir düzenleme olabileceğine işaret etti.
EKONOMİ SERVİSİ -
Burcu ÇALIK