TÜPRAŞ ihbarı içeriden geldi

TÜPRAŞ baskınında sürpriz detaylar ortaya çıkıyor. Mahkeme kararına giden süreci, içeriden gelen bir mektup başlattı. Denetimlerde bilgisayarlara el konuldu. Maliye depolara da girdi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :27 Temmuz 2013
TÜPRAŞ  ihbarı içeriden geldi

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanlığı'nın, Koç Grubu'na ait TÜPRAŞ'la birlikte Aygaz ve Opet'e yaptığı şok baskın, ekonominin gündemine oturdu. Maliye'nin, çeşitli bakanlıklar, emniyet görevlileri, akaryakıt uzmanları ve vergi müfettişleri ile 4 koldan yaptığı incelemelerde, özellikle vergi kaçakçılığı, marker ve envanter sayımı üzerinde duruluyor, evrakta sahtecilik ihtimali araştırılıyor. Bu arada baskınla ilgili sürpriz detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Mahkeme kararı sonrası gerçekleşen baskın sürecini başlatan ihbarın, şirket içinden gelen bir mektupla yapıldığı anlaşıldı. Bu mektup delil gösterilerek, büyük şirketlere yönelik vergi incelemelerinden farklı olarak TÜPRAŞ ve diğer şirketlerde 'aramalı inceleme' başlatıldı. 3 şirkete yönelik baskını yapan özel ekip; Tekirdağ, İzmir ve İstanbul depoları, dolum tesislerinde de inceleme kararı aldı. Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki Opet Marmara Terminali'ne de baskın yapıldı. Terminalden numuneler alındı. Şirketlere ait bilgisayarlara, dosyalara el konulurken; evraklar incelemeye alındı. Bilgisayardaki veriler kontrolden geçilirken; evrakta sahtecilik olup olmadığına bakılıyor.

15 ALANDA DENETİM YAPILIYOR
Özellikle son birkaç yıldır yoğun inceleme ve denetimler yapan Maliye Bakanlığı'nın, 'denetim defterinin' TÜPRAŞ'la sınırlı olmadığı da ortaya çıktı. Bu da önümüzdeki günlerde farklı alanlarda da şok baskınlar yaşanabileceğini gözler önüne serdi. Daha önce, bazı firmaların TÜPRAŞ'tan aldıkları jet yakıtını usulsüz şekilde iç piyasaya sürdükleri yönündeki emareler üzerine, sektördeki bütün firmalar vergi incelemesine alınmıştı. Yine bazı dağıtım şirketlerinin, TÜPRAŞ'tan gemilerde kullanılmak üzere aldıkları ÖTV'siz akaryakıtta usulsüzlük yaptıkları tespit edilmişti. Firmalara, 1 milyar 400 milyon liralık ihtiyati tahakkuk ve ihtiyati haciz tedbiri uygulanmıştı. Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, birçok alanda araştırma, inceleme ve denetim yapıyor. Araştırma ve inceleme yapılan konu ve alanlar şöyle:
* KDV fırsatçıları,
* İthalat ve ihracatta yüksek gösterilen bedeller,
* İnşaat sektöründeki kayıt dışılık,
* Kaçak akaryakıt,
* Franchising sözleşmeleri,
* Şeker üretiminde hile yapanlar,
* Turizm acenteleri,
* İmtiyaz ve işletme hakkı devir sözleşmeleri,
* Tefeciler, Gözlükçüler,
* Elektrik dağıtım şirketleri,
* Factoring şirketleri,
* Kaçak çay,
* Antrepo rejimi,
* Gümrük müşavirliği.

HAPİS CEZASI ÇIKABİLİR
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın TÜPRAŞ, Aygaz ve Opet'te yürüttüğü inceleme sonucunda, Koç Ailesi'nin bireyleri hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Gruba verilebilecek cezalar şöyle:
* Tanklardan birinde marker bulunmaması halinde,
* Koç Grubu kaçak akaryakıt satışı suçu işlemiş sayılacak. Koç Ailesi, kaçak akaryakıt üretimi ve satışından yargılanabilecek. Mahkeme, bu suçtan dolayı aile bireylerine ve yöneticilerine hapis cezası verebilecek.
* 3 şirkete de, milyarlarca liralık vergi cezası kesilmesi söz konusu.
* Vergi kaçakçılığı suçu tespit edilirse de yine dava açılarak aile bireyleri ve yöneticiler hakkında hapis cezası istenebilecek.
* Koç Grubu, dağıtım ve üretim lisanslarının iptal edilmesi cezası ile karşı karşıya kalabilir.

3 HAFTA ÖNCE RANDEVU İSTEDİ
Koç Holding Başkanı Mustafa Koç'un, Gezi olayları sonrasında Başbakan Erdoğan'dan randevu alabilmek için çaba harcadığı belirtiliyor. 3 haftadır bekleyen Koç'a, henüz bir cevap verilmedi...

TÜPRAŞ ve diğer Koç Grubu şirketlerine yapılan denetimler sürerken; Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek istediği öğrenildi. Ankara kulislerine göre; Mustafa Koç, yaklaşık 3 haftadır Başbakan Erdoğan'dan randevu alabilmek için yoğun çaba sarf ediyor. Fakat Başbakan Erdoğan, henüz Mustafa Koç'a randevu vermedi. Gezi Parkı olayları sırasında Koç Grubu'na ait Divan Otel'in eylemcilere lojistik destek vermesi, tepkilere neden olurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da eleştirilerine yol açmıştı. Başbakan Erdoğan, isim vererek grubun tavrına tepki göstermişti. Kulislere göre; Mustafa Koç'un normalleşmeyi sağlamak için bu randevuyu istediği belirtiliyor.