İşçi memur değil çalışan dönemi

İş hayatında yeni dönem... İşçi-memur ayrımı kalkıyor, herkes 'çalışan' adıyla anılacak. 1 gün çalışan bile tazminat alacak

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :27 Eylül 2013
İşçi memur değil çalışan dönemi
Çalışma Meclisi, 9 yıl aradan sonra önemli gündem maddeleriyle toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca düzenlenen 10. Çalışma Meclisi toplantısında, iş hayatına ilişkin pek çok konu masaya yatırıldı. İşçi ve işveren temsilcilerinin katıldığı toplantıda, işçi-memur ayrımının kaldırılması gündeme geldi. Toplantının açılışını yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Acaba biz işçi memur ayrımını ne zaman ortadan kaldıracağız?" diye sordu. Başbakan Erdoğan, "Batı bunu büyük ölçüde halletti. Türkiye'nin de bunu halletmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira işçi memurun ne aldığına bakıyor, memur işçinin ne aldığına bakıyor. Gelin oturalım bunu hep birlikte çalışanlar başlığı altında toparlayalım" dedi.

'MEVSİMLİK İŞÇİ ARTIK YOK'
Kıdem tazminatı konusuna da değinen Erdoğan, "Kıdem tazminatı konusunda söyleyeceğim nettir; aranızda anlaşın, bizim açımızdan sorun yoktur, üzerimize düşeni anında yerine getirmeye hazırız" ifadesini kullandı. Erdoğan, şöyle devam etti: "10, 11 aylık mevsimlik işçi, bunlara biz artık taraf değiliz. Biz hakka tarafız. Bir işçi bir gün dahi çalışsa o, onun kıdem hesabına girmelidir. Şimdi yeni hazırlık hemen onun ödemesini getiriyor, bir gün dahi çalışsa."

9.5 MİLYON KİŞİ TAZMİNAT ALAMIYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı uygulamasının 11 milyon çalışanı ilgilendirdiğini ifade etti. Çelik, şunları söyledi: "Yaklaşık 1.5 milyon işçimizin kıdem tazminat sorunu yok ama geriye kalan 9.5 milyon işçimizin ciddi sorunları var. Bu konuda işverenlerimizin de yaşadığı sorunlar var. İşverenlerde 'OECD ülkeleri arasında kıdem tazminatı oranı en yüksek ülkeyiz' diyor. İşçilerimiz diyor ki, '11 ay çalıştırılıyorum, 12'nci ay çalışmadığım için kıdem tazminatını hak edemiyorum.' Onun için mutlak olarak bu sorunlara çözüm üretmemiz lazım.

KURUMLAR KATKI YAPIYOR
TESK: Esnaf fazla prim ödüyor. Haksızlık bitsin.
TİSK: Mevcut ve çalışan işçilerimizin kıdem tazminatı hakları muhafaza edilsin.
TOBB: Kadın istihdamını teşvik etmek lazım.
TÜRK-İŞ: Yabancı işçi sayısı arttı.
HAK-İŞ: Taşeron sistemi kalksın.