Gel de öğret!

Dershane öğretmenleri dert küpü. Adeta köle gibi çalıştıklarını söyleyen öğretmenler düşük maaş alıyor, pek çok haktan yoksun kalıyor, baskı altında eğitim vermeye çalışıyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Kasım 2013
Gel de öğret!

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde dershane öğretmenlerinin yaşadığı çileyi, Sosyal-İş Sendikası'nın raporu bir kez daha gözler önüne serdi. Sendika, dershane, kurs ve özel okul öğretmenlerinin mevcut durumuyla ilgili bir rapor hazırladı. Buna göre, özel okullarda yaklaşık 613 bin öğrenci eğitim görüyor ve 77 bin öğretmen istihdam ediliyor. Dershanelerde ise yaklaşık 1 milyon 280 bin öğrenciye yaklaşık 51 bin 500 öğretmenle hizmet veriliyor. Özel öğretim kurumları arasında en zor şartlarda çalışan kitleyi, dershane öğretmenleri oluşturuyor. Özel okullarda ise dershanelere göre daha iyi koşul, ücret ve düzenli iş ilişkileri geçerli. İşsizlik ve sektörde rekabetin artması, başta dershaneler olmak üzere özel öğretim kurumlarında çalışma koşulları, ücret ve hakları olumsuz yönde etkiliyor, kuralsızlık ve hak ihlallerinin artmasına yol açıyor. Başta dershaneler olmak üzere özel öğretim kurumu öğretmenlerinin karşı karşıya kaldıkları sorunlar şöyle:

İŞ GÜVENCESİ YOK: Öğretmenler ile 'süresi 1 yıldan az olmamak' üzere 'belirli süreli iş sözleşmesi' yapılıyor. Bu sözleşmeler, yenilense bile, 'belirsiz süreli iş sözleşmesi'ne dönüşmüyor. Dolayısıyla öğretmenler, her yıl sözleşmelerinin yenilenmemesi endişesini yaşıyor, işten çıkarıldığında 'işe iade davası' açamıyor.

'CEZAİ ŞART' YAPTIRIMI:
Öğretmenlerin sözleşmelerine ciddi miktarlarda 'cezai şart' konuluyor ve öğretmenler sözleşmenin süresi içinde 'haklı nedenle fesih' dışında iş sözleşmesini sona erdiremiyor. Bu nedenle ve özellikle haklı nedenle fesih hakkını öğretmenler bilmediği için, 'cezai şart' bir tehdit olarak kullanılarak, öğretmenlerin hakları daha kolay ihlal edebiliyor.

ÇİFT SÖZLEŞME YAPILIYOR: Öğretmenlerle tek tip sözleşme yapılması ve bu sözleşmenin bir örneğinin yetkili makama gönderilmesi gerekiyor. Bu durum karşısında, öğretmenlere 2 ayrı sözleşme imzalatılıyor ve kanuna uygun sözleşme yetkili makama gönderilirken, diğer sözleşme öğretmene uygulanıyor.

YAZIN İŞSİZ KALIYORLAR
TAZMİNAT YANIYOR:
Birçok dershane, yazın ücret ödememek ve kıdem tazminatı hakkından yoksun bırakmak için öğretmenlerle 9-10 aylık sözleşmeler yapıyor.

SENETLE TEHDİT: Dershaneden ayrılmasını engellemek, baskı altında tutmak ve her türlü koşula razı etmek için öğretmeni işe alırken boş senet alınıyor ve bu bir tehdit aracı olarak kullanılıyor.

ÜCRET AZ: Dershanelerde son yıllarda yeni işe alınan öğretmenlere doğrudan asgari ücret uygulanabiliyor. Sektördeki kimi kıdemli ve isim yapmış öğretmenler haricinde, öğretmenlerin çoğunun ücreti oldukça düşük seviyede bulunuyor.

FAZLA MESAİ VERİLMİYOR
Dershanelerde öğretmenler, sözleşmelerinde belirtilen haftalık ders saati ile yönetmelik ile getirilen sınırın (40 saat) üzerinde derse giriyor ve çoğu zaman ek ders ödemesi almıyor, fazla mesai ödenmiyor.

MEYHANEYLE YANYANA
Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışmasına göre;
* Dershanelerin yüzde 17'si meyhane, kahvehane, kıraathane, bar gibi umuma açık yerler ile açık alkollü içki satılan yerlerin yanında.
* Tüm öğrencilerin yüzde 10'u dershaneye gidiyor.
* Dershanelerin yüzde 20'si hemen okul haline gelebilecek.
* Bağımsız binaya sahip dershanelerin oranı yüzde 42.

VIP DERSHANE 38 BiN LiRA
Büyükşehirlerde bazı dershanelerin VIP bölümü bulunuyor. Normal dershanelerde sınıf mevcutları 18-24 arasında değişiyor. VIP dersliklerde ise sınıflar en fazla 4-5 kişilik. Ücret ise 10 katı civarında. Çocuğunun VIP bölümde olmasını isteyen velilerin, 38 bin lira civarında ücret ödemesi gerekiyor. Çocuğunun daha iyi okul kazanacağını bekleyen veliler ise yemeyip içmeyip bu parayı ödüyor. Sonuç ise çoğunlukla hüsran oluyor.

EK İŞ DE VAR
VELİYİ ARA, İŞİ BAĞLA:
Dershane öğretmenlerine, mesleği ile ilgisiz birçok iş ve angarya yaptırılıyor. Birçok dershanenin, öğretmenlerine her gün 100 veliyi telefonla arama ve en az 10 'iş bağlama' zorunluluğu koyduğu belirtiliyor.

SİGORTA VURGUNU: Özel okul haricindeki özel öğretim kurumlarının hemen hemen hepsi, öğretmenlerin ücretlerini sözleşmede gerçekte olduğundan daha düşük, hatta asgari ücret olarak gösteriyor.