Batık krediler Cemaat'e gitti

Son dönemde sürekli genel müdür değiştiren Bank Asya'da batık krediler de artıyor. Bankanın cemaate yakın işadamlarına kredi vermesi için baskı yapıldığı ve bu paraların geri dönmediği iddia edildi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :11 Ocak 2014
Batık krediler Cemaat’e gitti

İÇİNDEKİLER

Gülen Cemaati'nin bankası Bank Asya ile ilgili iddiaların sonu gelmiyor. Yönetimi sürekli değişen bankada cemaate yakın firmalara kredi verilmesi yönünde baskı yapıldığı ve bu kredilerin çoğunun geri dönmediği iddia ediliyor. Bankanın son 3 yıldaki batık kredileri ise sürekli artıyor. 17 Aralık operasyonunu önceden haber alıp, dolar aldığı iddiaları öne sürülen Bank Asya'dan tepki olarak paraların çekildiği de gündeme geldi. Ciddi miktarda çekilen mevduat yüzünden rasyoları bozulan bankayı kurtarmak için, cemaat mensuplarına tüm mal varlıklarını satıp, paraları bankaya yatırma çağrısı yapıldığı belirtiliyor. Evini arabasını satanların olduğu gibi bileziklerini yüzüklerini bozdurup parasını Bank Asya'ya yatıranların da bulunduğu fakat yine de yeterli mevduata ulaşılamadığı ifade ediliyor. Öte yandan cemaate yakın işadamları, banka adına açıklamalar yaparak para çıkışının önüne geçmeye çalışıyor. Vergi denetimi yapılan Tüpraş konusunda Koç Holding'e verdiği destekle dikkat çeken Boydak Holding Başkanı Mustafa Boydak, Bank Asya haberlerine de tepki göstererek, bankalarla ilgili haber yapılmamasını önerdi.

ASIL PANİK BAŞKA
Uzmanlar, Bank Asya'da yaşanan paniğin nedenini, mevduatı kurtarmaktan çok, TMSF'nin el koymasının önüne geçmek için olduğunu belirtiyor. Mevduatı boşalan, sorunlu kredileri sürekli artan banka yükümlülüklerini yerine getiremezse TMSF el koyarak yönetimi devralıyor. Sermayede aşınma olduğunda, mudiler paralarını çekmek istediğinde banka karşılayamıyor.

BDDK NASIL iZLEDi
BANK Asya'da asıl sorun birkaç yıldır yaşanıyor. Bankaya yakın kaynaklar, bankanın birkaç yıl önce yönetim değişikliğinde de benzer sorunların sebep gösterildiğini belirtiyor. Sık sık genel müdürü değişen Bank Asya'da, özellikle cemaate yakın gruplara yüklü krediler kullandırılması yönünde yöneticilere baskı olduğu ve bu kredilerin de geri dönmediği belirtiliyor. BDDK'nın geçmiş dönemlerde de birkaç kez uyardığı Bank Asya'da, 2011 sonu itibarıyla 615 milyon lira olan takipteki kredi miktarı, 2012'de 34 milyon lira artarak 649 milyon liraya çıktı. Bu rakam 2013'ün 3. çeyreğinde 809 milyon liraya ulaştı. Bu kötü yönetim yüzünden banka sık sık genel müdür değiştiriyor. Hatta banka, son dönemde neredeyse her yıl başka bir genel müdürle yönetildi.

281 ŞUBESİ VAR
Bank Asya, Türkiye'nin altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996 tarihinde faaliyetlerine başladı. Bank Asya, 2013'ün ilk yarıyıl kârını 96.3 milyon lira olarak duyurdu. Bankanın, 281 şubesi, 831 ATM'si ve 5 bin 184 çalışanı bulunuyor. Yüzde 52.12'si halka açık olan Bank Asya'nın ödenmiş sermayesi ise 900 milyon lira.

TMSF EL KOYUYOR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Bankacılık Kanunu ihlali gibi birçok nedenden ötürü, bankaları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrederek etkinliğine son verebiliyor. Kayıt dışı mevduat soygunu, karşılıksız hazine bonosu, kara para aklama, varlığın mevduattan az olması, ödeme sorunları, şüpheli faaliyetler gibi pek çok neden bankaların kapısına kilit vurduruyor.

PROTESTO YAYILIYOR
Vatandaşların Bank Asya'ya yönelik protestoları ise devam ediyor. Birçok vatandaş banka şubelerine giderek parasını çekerken; bir çoğu da Bank Asya kredi kartlarını iptal etmeye başladı. Sosyal medyada düşüncelerini paylaşan vatandaşlar, kırdıkları Bank Asya kredi kartlarının fotoğraflarını paylaşıyor. Birçok vatandaş da bankayı arayıp kartını iptal ettirmek istediğini fakat banka çalışanlarının bunu önlemek için ikna çabasına giriştiklerini aktarıyor.

KOZA'YA SİYANÜR TEPKİSİ
Gülen Cemati'ne yakınlığıyla bilinen Koza Altın'ın Gümüşhane'deki Mastra altın madeninde siyanür isyanı çıktı. Çevre köylüler, yeraltı sularına karışan siyanür nedeniyle ürünlerinin zarar gördüğünü belirtiyor. Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın gerekli ruhsatları olmadığı gerekçesiyle kapattığı madenin, çevredeki derelere kullandığı siyanürü bıraktığı kaydediliyor. Öte yandan Koza Altın İşletmeleri, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamasında, Çukuralan madeninin faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu.