Tüketici kredilerine büyük neşter

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtladı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Eylül 2014 , 00:00 Güncelleme Tarihi :12 Eylül 2014 , 16:52
Tüketici kredilerine büyük neşter
Bir televizyon programında konuşan Şimşek, enflasyonun mutlaka kontrol altına alınması ve hızla aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi. Bu yılın zorlu geçeceğini belirten Şimşek Merkez Bankası'na yönelik eleştirileri doğru bulmadığını söyledi. Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz indirim sinyali vermemesi konusunda ise Maliye Bakanı Şimşek şunları söyledi: "Para politikası, faiz ile ilgili ben yorumda bulunmak istemiyorum. MB bağımsızdır. MB'nin itibarının korunması Türkiye için olmazsa olmazdır. Enflasyonu düşük tek haneye indirmemiz lazım. En önemli sorunumuz enflasyondaki yükselmedir, bunun mutlaka kontrol altına alınması lazım. Hızlı şekilde aşağı çekilmesi lazım. Merkez Bankası'na eleştirileri doğru bulmuyorum. Enflasyon temel bir sorun" dedi.

YÜZDE 4 BÜYÜME ZORDA
Şimşek, zor bir dönemden geçildiğini belirterek AB'de durgunluğun sürdüğünü, buna karşın ilk yarıda Türkiye'nin yüzde 3,3 büyüdüğünü söyledi. Şimşek "Bu yıl yüzde 4 büyüme hedefi zora girdi, yüzde 3-4 arası bir büyüme ihtimali arttı. Bu büyümenin bu şartlar altında fena bir büyüme rakamı değil. Eenflasyonun kontrol altına alınması için ne gerekiyorsa yapılması konusunda en ufak tereddüttümüz yok. Gıda fiyatları ve kur kaynaklı enflasyon artışı ver. Bahane üretemeyiz, enflasyon beklentilerinin kötüleşmesine izin vermememiz lazım. Çok hızlı, enflasyonu tekrar yüzde 5-7 aralığına çekmemiz lazım" dedi.

TÜKETİCİ KREDİLERİNE NEŞTER

Şimşek büyümenin devam edebilmesi için isrtafı önleyici bazı tedbirler alınacağının altını çizdi. Tüketici kredilerine sınırlama getirileceğine değien Şimşek: "Türkiye'nin büyümesi için yatırıma ihtiyacı var. Bir taraftan istihdamı artırma var. Rekabet gücü çok önemli bunu artıracak tedbirler. Dolayısıyla burada en sihirli sözcük tasarruf oranlarını yükselmesi için ilave tedbirler gerebilir. Tüketici kredilerini sınırlamaya yönelik adımlar atıyoruz. İsrafı önlememiz lazım. Bu da yetmez tek başına. Eğitimde kalite noktasında iş gücü piyasası noktasında tabii ki ilave adımlar gerekecek. İş ortamını iyileştirmemiz lazım. Rekabet gücümüzü daha da artırmamız lazım. Önümüzdeki aylarda göreceksiniz Kalkınma Bakanlığımız bir kalkınma planı sundu. Yani binin üzerinde tedbirden bahsediyoruz. 25'in üzerinde dönüşüm programı var. Bir eylem planına dönüştüreceğiz. Daha sürdürülebilir bir büyüme istihdam için o noktada çalışmalar yapılıyor." dedi.

GIDA İÇİN BİR KOMİTE KURULACAK
Şimşek orta uzun vadede enflasyonu düşürmek için reformlar gerektiğini belirtti ve "Gıda alanında mikro reformlar üzerine çalışacak bir komite kurulacak" dedi. Tasarruf oranlarına da değinen Şimşek, tasarrufları yükseltmek için ilave tedbirler gerekebileceğini söyledi. Şimşek, "Sadece kur eksenli bakmak yanlış, rekabet gücü artırılmalı" diyerek 25 alanda dönüşüm programı olduğunu ve eylem planları üzerinde çalıştıklarını anlattı. Gelire göre taksit düzenlemesi konusuna da değinen Bakan Şimşek, "Başkasının parasıyla zenginlik sürdürülebilir bir zenginlik değildir, israf iyi birşey değil. Kumu için de böyle. Kamu tasarruflarını daha da artırmamız lazım. Özel sektör tasarrufları ön plana çıkıyor. Yeni dönemde dış ticarete konu olabilecek alanlara tasarrufları yönlendirmek lazım." dedi. Maliye Bakanı Şimşek, son dönemdeki inşaat sektörüyle ilgili tartışmalar konusunda ise "Herhangi bir alanda rant varsa, bu vergilendirilmiyorsa, tabii ki kaynaklar oraya kayar, ilave tedbirler almamız gerekir. Bir yıl içinde 10'dan fazla ev alıp satan var, bunları incelemek görevimiz" diyerek kaynak tahsisinin daha verimli alanlara kaydırılmasının önemli olduğunu belirtti. Kayıtdışıyla mücadele kapsamında eylem planının yenileceğine dikkat çeken Şimşek, işini zamanında yapanların da önünü açmak için kaynak konusunda tereddüt göstermeyeceklerinin altını çizdi.

TORBA YASADAKİ DÜZENLEMELER
Torba Yasa'ya ilişkin olarak ise Şimşek, "Maliye Bakanlığı olarak vadesi geçmiş tahsil edilmemiş alacaklarımız 67 milyar TL. SGK'nın 85 milyar TL alacağı var. Verginin aslını da cezasını da tahsil edeceğiz. Sadece gecikme faizinde enflasyon farkı alacağız." dedi.

TÜRKİYE İÇİN RİSK, FED'İN FAİZ ARTIRIMI
Türk bankacılık sektörünün dünyanın en sağlıklı sektörleri arasında olduğunu belirten Şimşek, bu itibarın korunması için gerekenin yapılacağını söyledi. Şimşek, Fitch'in ekonomi uyarısıyla ilgili soruya ise "Biz bu sene bütçe hedeflerini tutturacağız. Mali disiplin noktasında kararlıyız. Kamu maliyesinde açığı kabul edemeyiz.Yapısal dönüşümle orta uzun vadede yeniden dengelenmeyi güçlü ve kalıcı şekilde sağlayacağız" dedi. 2015 hedefleri hakkında bilgi veren Şimşek "Vergi gelirinin dörtte biri eğitime harcanacak. Ar-Ge önemli, teşviklerin kapsamını genişlettik, şartlarını kolaylaştırdık." dedi. Jeopolitik risklere de dikkat çeken Şimşek, Irak ve AB'deki durumun ekonomiyi etkilediğini, Türkiye için 2015'te önemli riskin Fed'in faiz artırımına gitmesi olacağını, bunun Türkiye'ye etkilerini sınırlamak için ne gerekiyorsa yapacaklarını da sözlerine ekledi.