HER YIL YATIRIM ARTIYOR
Bu noktada bazı rakamları da paylaşan Timuray, şu bilgileri verdi: "2012 yılında 13.2 milyar dolar olan uluslararası doğrudan yatırım miktarı bu yılın ilk 7 aylık döneminde 7 milyar 917 milyon dolar oldu. Türkiye 12.9 milyar dolarla dünya sıralamasında 22., gelişmekte olan ülkeler arasında ise 11. sırada yer aldı. Türkiye, son 10 yıldır, sadece gelişmekte olan ülkeler arasında değil; tüm dünyada dikkat çekici bir görünüme kavuşmuştur. Bu görünümde, Türkiye'de yerleşik faaliyette bulunan uluslararası yatırımcıların da rolü çok büyüktür." Timuray, yabancı yatırımların artırılması konusunda YASED olarak çalışmaya devam edeceklerini kaydederek, şunları söyledi:
'SORUMLULUK ALMAKTAYIZ'
"YASED olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, ülkemizin uluslararası yatırım ortamını daha da iyileştirme konusunda itici bir güç olarak sorumluluk almaktayız. Bunun için gereken tüm yapısal reformları desteklemek üzere kararlı, koordineli, proaktif çözüm önerileri üretmek ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için yeni fikirler gündeme getiren bir platform olmak, her zaman odağımız olacaktır. İşbirliği ve güçlü bir diyalog çerçevesinde önceliklerimize yönelik çalışmaya ve uluslararası bilgi ve birikimlerimizi Türkiye yatırım ortamının küresel arenadaki rekabetçiliğini artırmaya katkı sağlamak üzere seferber etmeye devam edeceğiz."
PROVOKASYON TUTMADI
Toplantıda ısrarla Bank Asya için yabancı tepkisi olduğu söyletilmek istendi. Serpil Timuray, rakamlarla cevap verip, tüm iddiaları çürüttü.
YASED yöneticilerinin düzenlediği toplantıda Bank Asya provokasyonu yapılmak istendi ama istenilen gerçekleşmedi. Paralel yapıya yakın yayın organlarının temsilcileri mali bozulmalar nedeniyle BDDK'nın takibe aldığı Bank Asya yüzünden yabancı yatırımcının tedirgin olduğu tespitini yaptırmaya çalıştı. Bu konudaki ısrarlı sorulara rağmen Serpil Timuray ve diğer yöneticiler, yabancı yatırımcının Türkiye'ye inandığını ve bir tedirginlik yaşamadığını her defasında tekrarladı. YASED yöneticileri, "Türkiye bugün uluslararası yatırımcı çekme açısından büyük bir eşik atladı. Yıllık yatırım miktarları 2.5 milyar dolardan 14-15 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de yatırım girişine engel bir durum yok. Yabancılar Türkiye'deki istikrara güveniyor" dediler. Soruların ısrarla devam etmesi üzerine Timuray, şu açıklamayı yaptı: "YASED olarak Türkiye'de yerleşik olarak faaliyet gösteren uluslararası yatırımcıları temsil ediyoruz. Bu şirketlerimiz Türkiye'de ekonomik katma değer olarak çok başarılı bir performans sergilemekteler. Bizim üyelerimizden aldığımız bakış açısı ve geri bildirim de Türkiye'deki uluslararası yatırımcıların bakış açısının uzun vadeli olduğu ve Türkiye'nin temeline ve potansiyeline inandığı yönünde. Bütün üyelerimizin Türkiye'nin yatırım ortamının daha da iyileşmesine odaklı gündemlerinin olduğunu söyleyebilirim."
BANK ASYA'DA ÇÖKÜŞ SÜRÜYOR
MOODY'S'in Ağustos'un son haftasında kredi notunu 5 kademe birden indirdiği Bank Asya'ya, Islamic International Rating Agency'den (IIRA) de kötü haber geldi. Kredi derecelendirme kuruluşu IIRA, 9 ayda 6 milyar liralık mevduat çıkışı yaşayan ve batık kredi oranı sektörün 5 katına ulaşan Bank Asya'nın kredi notlarını, zayıflayan finansal profile işaret ederek düşürdü. IIRA, Bank Asya'nın yabancı para cinsinden uluslararası ölçek notunu BB+'dan B+'ya ve yerel para cinsinden kredi notunu BBB- 'den BB- seviyesine çekti. IIRA ayrıca, ulusal ölçek notlarını A'dan BB+ seviyesine revize etti. Uluslararası ve ulusal kısa vadeli kredi notlarını B olarak koruyan IIRA, Bank Asya'nın kredi notlarını 'izlemeye' aldığını da vurguladı. Açıklamada, bankanın likiditeye ulaşma imkanının azaldığı, mevduat hacminde oynaklık gözlemlendiği ve bankanın daha fazla dayanma kabiliyetinin de tehlikeye girdiği vurgulandı.