HEDİYEYE YASAK GELDİ
KOBİ'lerin devlet desteklerinden öncelikli, avantajlı yararlanması sağlanacak. Kurumsallaşmaları için destek programları oluşturulacak.
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamalar gözden geçirilecek. (İmar planı değişikliklerinde emsal artışı olan parsellerin artan değerinin yüzde 40'ının kamuya ödenmesi planlanıyor.)
Lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilecek ve caydırıcı vergilendirme yapılacak.
Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranları uluslararası oranlara yaklaştırılacak. Hayat sigortalarının ve uzun süreli özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi için politika seçenekleri değerlendirilecek.
Faizsiz finans alanında koordinasyon sağlayacak bir mekanizma oluşturuluyor. Ürün ve hizmet çeşitliliği artırılıyor. Kamu sermayeli katılım bankası kurulacak.
Vergi mevzuatı sadeleştirilecek. İstisna, muafiyet ve indirimler kapsamlı bir analize tabi tutulacak.
Yatırım süreçlerinin hızlanması için bir mekanizma oluşturulacak. Hukuki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan çözülecek.
Başbakanlık genelgesiyle ziyaretlerde yerel yönetimler, valilik ve diğer kurumların plaket ve hediye sunumu önlenecek. Süslü plaketler yerine, fidan dikimi özendirilecek.
Ortak ATM kullanımında masraflar azaltılacak.
Fakire konut imkanı
Taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisna ve muafiyetlerinde sosyal, ekonomik amaçlar dikkate alınacak. Bu uygulama ile dar gelirliye konut desteğinin önü açılacak. Tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınırın da kaldırılması bekleniyor. Buna göre, tek bir konutu olan aile bu süreden önce evini satsa bile değer artış kazancından istisna tutulacak.
Cari açık düştü
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, alınan tedbirler sayesinde cari açıkta azalma meydana geldiğini belirterek, şöyle konuştu: "Cari açıkta sağlanan faydada en önemli etken ihracatın doğrudan verdiği katkı. 12.5 milyar dolar net ihracat artışı. 6.2 milyar doları ithalattaki daralmadan, lüks tüketim mallarındaki azalmadan kaynaklanıyor. İçerideki üretime, sanayiye haksız rekabetle zarar veren ürünleri engelleyici çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde de gerek elektrikelektronik gerekse diğer alanlarda çalışmalarımız devam edecek."
Vatandaşa mesaj verdi
Başbakan Davutoğlu, tasarrufların istenilen düzeyde olmadığını belirterek, "Her bir vatandaşımız, planlamalarını yaparken gelir ve tüketimi dikkate almalı. Mobil telefonların kullanımından tüketim araçlarının kullanımına kadar. Tüketici kredisi ile ilgili ek sıkılaştırma yok" şeklinde konuştu.