FAİZLER DEVLETTEN
Esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, belli şartları taşımaları durumunda kredi faiz desteğinden yararlanabiliyor. Esnaf ve Sanatkar Destek Programı kapsamında hazırlanan sisteme göre; kredi desteğinde işletmenin büyüklüğü, ödeyebilme kapasitesi göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca, ticari kredilerde de faiz sübvansiyonu sağlanıyor. Faiz desteği Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bütçe imkanları kapsamında, bankalarla yapılacak protokol hükmüne göre belirlenecek. Kredilerin anapara ve tahsil sorumluluğu bankaya ait bulunuyor. Ana para riski bankaya ait olurken, kredilerin faiz/ kâr payı masrafları Bakanlık tarafından, vergi gibi masraflar da esnaf tarafından karşılanıyor. Yükümlülüklere uymayanların faiz desteği iptal edilirken, taahhütnameye uymayanlardan kredi faiz alacağı ihtara gerek kalmadan tahsil edilecek.
DOĞU'YA DAHA FAZLA KAYNAK AKTARILACAK
KAMU bankaları, özellikle geri kalmış yörelerde düşük faizle kredi verecek. Özel finansman kuruluşları teşvik edilerek, yeni destekler sağlanacak. Kamu bankalarının Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki işletmelere daha fazla kaynak aktarması planlanıyor.
ÇİFTÇİLER DE UNUTULMADI
SADECE esnafa değil, çiftçiye de kredi desteği geldi. Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek için düzenlenen yasa kapsamında, tarlasını birleştiren çiftçi de ucuz kredi kullanacak. Çiftçiye, toplulaştırılacak araziyi satın alabilmesi için finansman desteği sağlanacak. Alıcı ve satıcının bulunmasını Bakanlık koordine edecek.
HALKBANK'TAN UCUZ KREDİ
HALK Bankası, son 12 yılda kredi hacmini neredeyse 90 kat artırdı. Esnaf ve sanatkara Halk Bankası aracılığı ile kullandırılan krediler de yükseldi. 2002'de esnafa yansıtılan kredi faizleri yüzde 47 seviyesindeyken, 2003'ten itibaren kademeli bir şekilde düşürülerek, 2011 sonrası Cumhuriyet tarihinin en düşük kredi faiz oranları olan yüzde 4-5 seviyelerine kadar indi. 2002'de 153 milyon lira olan kredi bakiyesi, 2014 yılı sonunda 12.5 milyar lira olarak gerçekleşti.
HAZAL ATEŞ