Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefeti devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmakla suçlayarak olağanüstü hal ilan etti.
Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanı Yoon, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlere bulaşmakla" suçladı.
Ülkede "sıkıyönetim" ilan edildiğini duyuran Yoon, "Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor." dedi.
Devlet Başkanı Yoon'un dün gece televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun bakanlar kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.
Yoon, muhalefeti "hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuştu.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan "sıkı yönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclise girdiği bildirilmişti.
MECLİS ACİL TOPLANDI SIKIYÖNETİM KALDIRILDI
Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.
5 SAATLİK OHAL
Yoon, ilk açıklamasından yaklaşık 5 saat sonra bakanlar kurulunu toplamış, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.
YOLSUZLUK İDDİALARI
Muhalifler, ülkede bir savaş ve kriz ortamının olmadığını, Yoon'un sıkıyönetimin ilanının arkasında da hakkındaki yolsuzluk iddialarının bulunduğunu belirtiyor.
İşte dakika dakika Güney Kore'deki son gelişmeler....
Güney Kore'de muhalefet partileri, dün geceki sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon Seuk Yeol'un görevden azledilmesi için Ulusal Meclise önerge sundu.
Yonhap'ın haberine göre, 6 muhalefet lideri, sıkıyönetim ilan eden Yoon'un görevden alınması için harekete geçti.
Ülkede artan istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalan Yoon'un azli için verilen önerge 191 milletvekili tarafından imzalanarak Ulusal Meclise sunuldu.
Muhalefetteki Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, diğer muhalefet liderleri ile yaptığı görüşmede, "Yoon, bir kere başarısız oldu ve yeniden deneyecek, ama bundan daha ciddi riskler söz konusu. Kuzey Kore'yi kışkırtma, ateşkes hattını bozma ve silahlı çatışmaya yol açacak daha büyük riskler var." ifadelerini kullandı.
Ayrıca Lee'nin de aralarında bulunduğu muhalefet parti liderleri, Ulusal Meclisin önünde Yoon'un istifası talebiyle protesto yaptı.
SALT ÇOĞUNLUK YETERLİ
Güney Kore'de azil süreci bir siyasinin, "güçlerini kötüye kullanması ve anayasayı ihlal etmesi" halinde başlatılabiliyor.
Ülkedeki bir devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin, meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor. Diğer siyasilerin azli için ise salt çoğunluk yeterli oluyor.
Önergenin mecliste 72 saat içerisinde oylanması gerekiyor.
Ardından Anayasa Mahkemesi, azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenliyor. Mahkemenin, azli onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki 9 yargıçtan 6'sının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor.
Bu durumda 60 gün içerisinde yeni başkanın seçilmesi gerekiyor. Bu süreç, bir devlet başkanının istifa etmesi durumunda da geçerli oluyor.
Kuzey Kore, Rusya ve Çin’in Güney Kore’de yaşanan krize seyirci kalmaları dikkat çekti. CNN International, Güney Kore’de yaşananların Washington’da şok etkisi yarattığına dikkat çekti.
Washington’ın Güney Kore’deki kaosa hazırlıksız yakalandığını belirten CNN, “Kuzey Kore ve Çin'in Ukrayna'ya savaş açan Rusya ile ittifaklarını güçlendirdiği Asya'daki jeopolitik fay hatlarının derinleştiği bir dönemde, bu karışıklığın önemli sonuçlara yol açma potansiyeli bulunuyor.” dedi.
CNN ayrıca “Pyongyang, Pekin ve Moskova'daki liderler muhtemelen Seul'deki gelişmeleri, bölgedeki ABD gücünün önemli bir kalesini zayıflatma potansiyeli açısından izliyorlar ve şimdi tüm gözler, siyasi kaosu kendi lehine kullanmak isteyebilecek olan Kuzey Kore'de.” İfadelerini kullandı.
Güney Kore medyası Yoon Suk Yeol'un istifasını ve tutuklanmasını istiyor. Sekiz büyük haber medya kuruluşunun ittifakından onlarca gazeteci ve yetkili, acil bir basın toplantısı düzenleyerek Yoon'un derhal istifa etmesini ve tutuklanmasını talep eden sert ifadeler içeren bir dizi açıklama yaptı.
Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un dün gece yaptığı sürpriz sıkıyönetim ilanı ve bunun kaldırılmasının ardından, Başkan'ın kıdemli danışmanlarının istifalarını sunduğu bildirildi.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanlığı Sekreteri Chung Jin-suk, Ulusal Güvenlik Danışmanı Shin Won-sik, Siyasi Başdanışman Sung Tae-yoon ve 7 kıdemli danışman daha toplu olarak istifa ettiklerini bildirdi.
İstifalar, Devlet Başkanı Yoon'un dün gece, televizyonda yaptığı konuşmada muhalefetin "devlet karşıtı aktivitelere" bulaşmasını gerekçe göstererek sıkıyönetim ilan etmesi, ardından bu kararını parlamentonun oylaması ve bakanlar kurulu onayıyla geri almasının ardından geldi.
Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un dün geceki sürpriz sıkıyönetim ilanı ve bunun kaldırılmasının ardından, iktidardaki Halkın Gücü Partisinin (PPP) lideri Han Dong-hoon, durumdan sorumlu tuttuğu Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'un istifasını talep etti.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, PPP lideri Han, Ulusal Meclis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, "İktidar partisi olarak bugünkü felaket durum nedeniyle kamuya özür borçlu hissediyoruz." dedi.
Han, "Başkan Yoon, bu felaket durumu izah etmeli ve başta sıkıyönetimi öneren savunma bakanı olmak üzere tüm sorumlular hesap vermeli." ifadesini kullandı.
İktidar partisinin, durumun ülke ekonomisi ve diplomasisine zararını asgariye indirmek üzere çalışacağını belirten Han, olayın soruşturulmasını ve gereken tedbirlerin alınmasını takip edeceğini vurguladı.
Savunma Bakanlığı, Yoon'a sıkıyönetim ilan etmesini Bakan Kim'in önerdiğini doğrulamıştı. Devlet Başkanlığı Güvenlik Servisi'nin eski başkanı olan Kim, Yoon'a yakın bir isim olarak biliniyor.
Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un dün geceki sürpriz sıkıyönetim ilanı ve bunun kaldırılmasının ardından, muhalefetteki Demokratik Parti (DP), Başkanın istifasını talep etti.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, DP milletvekilleri, Ulusal Meclis'te yaptıkları acil toplantıda, Yoon kendi rızasıyla görevden ayrılmazsa mecliste azil sürecini başlatacaklarını duyurdu.
DP Meclis Grubu Başkanı Park Chan-dae, milletvekilleri adına yaptığı açıklamada, "Yoon'un sıkıyönetim ilanı, Anayasa'nın açık ihlalidir. Sıkıyönetim ilanı için öngörülen hiçbir koşul geçerli değildir. Bu, ciddi bir isyan eylemi ve azline sebeptir." ifadesini kullandı.
Muhalefetin çağrısı, Devlet Başkanı Yoon'un dün gece, televizyonda yaptığı konuşmada muhalefetin "devlet karşıtı aktivitelere" karıştığı gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmesi ve parlamentonun aleyhte oyu ve bakanlar kurulunun onayıyla bunu geri almasının ardından geldi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Güney Kore'de dün yaşanan krizin sona ermesinden dolayı memnun olduklarını açıkladı.
ABD'li sözcü, "Başkan Yoon'un sıkıyönetim ilanıyla ilgili süreci tersine çevirmesi ve Ulusal Meclisin bunu sona erdirme kararına saygı duyması bizi memnun etti. ABD-Güney Kore ittifakının temelinde demokrasi yer alıyor; bölgedeki durumu izlemeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
Muhalefetteki Demokratik Parti'den (DP) yapılan açıklamada ise, "Derhal istifa etmemesi halinde Yoon hakkında azil işlemlerinin başlatılacağı" kaydedildi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla ilan ettiği sıkıyönetim yaklaşık 6 saatin ardından yürürlükten kalkarken, kendi partisinden Yoon'a tepki geldi. PPP Genel Başkanı Han Dong-hoon sıkıyönetim kararını "trajik" olarak niteleyerek, "İktidar partisi olarak halk karşısında çok üzgünüz" ifadelerini kullandı.
"Başkan Yoon, bu trajik durumu doğrudan ve etraflıca açıklamalıdır" diyen Han, "Söz konusu sıkıyönetim uygulamasını tavsiye eden savunma bakanı derhal görevden alınmalı ve tüm sorumlular hesap vermelidir" şeklinde konuştu.
"SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ"
Muhalefetteki DP'den yapılan açıklamada ise, Yoon'un sıkıyönetim ilan etmesine sert tepki gösterilerek, "Derhal istifa etmemesi halinde Yoon hakkında azil işlemlerinin başlatılacağı" kaydedildi. "Başkan Yoon'un Anayasa'yı yok etme ve demokrasiyi ayaklar altına alma suçuna seyirci kalmayacağız" denilen açıklamada, "Başkan Yoon derhal gönüllü olarak istifa etmelidir" çağrısında bulunuldu..
Güney Kore'de kabine üyeleri, sıkıyönetimin kaldırılmasına ilişkin meclise sunulan önergenin oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından sıkıyönetimi sonlandırma kararına onay verdi.
Yonhap'ın haberine göre, Bakanlar Kurulu, yaklaşık 6 saattir yürürlükte olan sıkıyönetim uygulamasını resmen sona erdirecek önerge için oy kullandı. Yerel saatle sabah 04.30'da sıkıyönetimin kaldırılmasına ilişkin önerge onaylandı ve uygulama resmen yürürlükten kaldırıldı.
Muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını ileri sürerek ülkede sıkıyönetim ilan eden Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, "Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor." ifadesini kullanmıştı.
Sıkıyönetim ilanından saatler sonra 300 sandalyeli Güney Kore parlamentosunda 190 milletvekili, sıkıyönetimin kaldırılmasını oy birliğiyle kabul etmişti.
Ulusal Meclis'teki oylamanın ardından sıkıyönetimi sonlandırma kararı aldığını açıklayan Yoon, sıkıyönetimi uygulamak üzere görevlendirilmiş askeri birliklerin meclis yerleşkesinden çekildiğini söylemişti.
Muhalifler, ülkede bir savaş ve kriz ortamının olmadığını, Yoon'un sıkıyönetimin ilanının arkasında da hakkındaki yolsuzluk iddialarının bulunduğunu belirtiyor.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ülkede sıkıyönetimi kaldırdı.
Seul Büyükelçiliği, Güney Kore’deki Türk vatandaşlarına yönelik duyuruda bulunarak uyarılarda bulundu.
"KALABALIKLARDAN UZAK DURMALARI TAVSİYEMİZDİR"
Dışişleri Bakanlığı Destek Merkezi, resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol’un 3 Aralık 2024 gecesi ülkede sıkıyönetim ilan etmesi sonrasında yaşanan gelişmeler Büyükelçiliğimizce yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın günlük hayatlarında dikkatli olmaları ve kalabalıklardan uzak durmaları, herhangi bir sorunla karşılaşan veya yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimize 0 10 378 012 66 numaralı Nöbetçi Telefon numarasından erişim sağlamaları mümkündür. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın günlük hayatlarında dikkatli olmaları ve kalabalıklardan uzak durmaları tavsiye olunmaktadır” denildi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, ülkede sıkıyönetimin kaldıracağını ve sıkıyönetim birliklerinin geri çekildiğini duyurdu.
ABD hükümeti, Ulusal Meclis'in aldığı karar doğrultusunda hareket edilmesini umduğunu belirtti ve 3 Aralık'ta (yerel saat) sıkıyönetim yasasının kaldırılmasına ilişkin temkinli bir çağrı yaptı. Başkan Yoon Seok-yeol'un olağanüstü sıkıyönetim ilanının ardından bu uygulama sonlandırıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Vedant Patel, brifingde şunları söyledi: "Kore hukuku veya Kore yasama meclisinin nasıl çalıştığı konusunda uzman değilim, ancak umudumuz ve beklentimiz, belirli bir ülkenin yasa ve kurallarının aynı olması gerektiğidir. O ülkede gözlemlenecek."
Bunun, Kore Ulusal Meclisi'nin sıkıyönetim yasasını kaldırma yönündeki oylamasını içerip içermediği sorulduğunda, "Durum da bu olacaktır" diyerek şu ifadeleri kullandı: "Fakat (Kore'nin) burada açıklanan prosedürleri öncesinde hiçbir şey söylemeyeceğim."
"Kore'deki son durumu ciddi endişeyle izliyoruz" diyen Patel, "Hem ABD'de hem de Seul'de Koreli mevkidaşlarımızla her düzeyde iletişim kurmaya çalışıyoruz." açıklamasını yaptı.
Güney Kore'de Ulusal Meclis'in etrafında toplanan vatandaşlar, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim kararını protesto etti.
Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetim ilan edilmesinin ardından binlerce kişi, karara tepki göstermek üzere Ulusal Meclis'in etrafında toplandı. Protestocular, "Sıkıyönetimi sonlandırın" ve "Yoon Suk Yeol tutuklansın" sloganları attı.
Kalabalığı kontrol etmek için alanda bulunan polis, protestocuların meclis binasına girmesini engellemek amacıyla yerleşkenin çevresine tel örgüler kurdu.
Güney Kore haber ajansı Yonhap, sıkıyönetim ilanının ardından bazı aksaklıkların yaşanmasının ardından Naver adlı internet portalının normal şekilde çalışmaya başladığını bildirdi.
Yonhap’a göre, Naver, artan trafik nedeniyle yaşanan aksamalardan sonra "hizmetlerinde acil bakım yaptığını" duyurdu. Güney Kore'nin ikinci büyük web portalı olan Daum da dahil olmak üzere diğer internet portallarında da sorunlar yaşandığı bildirildi. Ancak Daum'un operatörü, herhangi bir sorun tespit edilmediğini belirtti.
Eski cumhurbaşkanı Güney Kore demokrasisinin 'kritik durumda' olduğunu söyledi
Eski Cumhurbaşkanı ve Yoon’un selefi Moon Jae-in, ülke halkına ve parlamentoya demokrasiyi korumak için birleşme çağrısında bulundu.
Moon, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Kore Cumhuriyeti'ndeki demokrasi kritik bir noktada. Ulusal Meclis'in hızla devreye girip, çökmekte olan demokrasiyi korumasını bekliyorum" ifadelerini kullandı.
Güney Kore Büyükelçilisi Philip Goldberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "ABD Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı, Başkan Yoon'un yakın zamandaki sıkıyönetim ilanını yakından takip ediyor."
Meclis Başkanı, ordu ve polisin Ulusal Meclis'i terk etmesi çağrısında bulundu
Sıkıyönetimin kaldırılmasını öngören yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından, Meclis Başkanı, demokrasiyi korumak için parlamentonun halkın yanında yer alacağını söyledi.
Ayrıca asker ve polis memurlarının da Meclis alanını terk etmesi çağrısında bulundu.
Güney Kore'nin eski Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, orduya sıkıyönetimi uygulamama çağrısı yaptı.
Sıkıyönetim kararının meclisteki 190 vekilin tamamının "Evet" oyu kullanmasıyla kaldırıldı. Böylece Güney Kore'de parlamento oylamasında sıkıyönetimin geçersiz olduğuna karar verildi.
Güney Kore wonu, Cumhurbaşkanı Yoon'un açıklamasının ardından ABD doları karşısında sert bir değer kaybı yaşadı. Para birimi, 25 Ekim 2022'den bu yana en düşük seviyeye inerek 1.441 wona kadar geriledi.
Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-shik, Cumhurbaşkanının sıkıyönetim ilanına ilişkin olarak bir açıklama yaptı. Başkan, Ulusal Meclis'in anayasal prosedürlere uygun şekilde gerekli önlemleri alacağını belirtti.
Açıklamada, "Sevgili vatandaşlar, ben Ulusal Meclis Başkanıyım. Cumhurbaşkanının sıkıyönetim ilanına karşılık olarak, Ulusal Meclis anayasal çerçeve içinde gereken adımları atacaktır" denildi. Ayrıca vatandaşlara, Ulusal Meclis'e güvenmeleri ve durumu soğukkanlılıkla izlemeleri çağrısı yapıldı.
Meclis Başkanı, tüm milletvekillerinin acilen ana meclis salonunda toplanmalarını istedi. Ayrıca, askeri ve polis güçlerine sakin kalmaları ve mevcut pozisyonlarını muhafaza etmeleri yönünde bir çağrıda bulundu.
Güney Kore'de Genelkurmay Başkanı General Park An-su'nun sıkıyönetim komutanı olarak atandığı bildirildi.
Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetim komutanı olarak atanan General Park tarafından yayımlanan talimatnameye göre, protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetler yasaklandı. Yerel saatle 23.00 itibariyle yürürlüğe giren talimatnamede, "Tüm medya ve yayınlar, sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır." ifadesine yer verildi.
Talimatnamede ayrıca, grevdeki stajyer doktorların da 48 saat içinde işlerinin başına dönmeleri emredildi.
Sıkıyönetim kararlarını ihlal edenler mahkeme kararı olmaksızın tutuklanabilecek.
Güney Kore'de sıkıyönetim ilanının ardından, Sıkıyönetim Komutanı General Park An-soo yeni önlemleri duyurdu. Alınan tedbirler kapsamında, ülkedeki tüm siyasi faaliyetler ve toplu eylemler yasaklandı.
General Park yaptığı açıklamada, “Milli Meclis, yerel konseyler, siyasi partiler ve siyasi dernekler dahil olmak üzere tüm siyasi faaliyetler ile toplantılar ve gösteriler sıkıyönetim gereği askıya alınmıştır,” ifadelerini kullandı.
Sıkıyönetim Komutanı General Park An-soo, sıkıyönetim ilanı kapsamında bir dizi önlem duyurdu; bunlar arasında şunlar yer alıyor:
“Milli Meclis, yerel konseyler, siyasi partiler ve siyasi dernekler ile toplantılar [ve] gösteriler” dahil tüm siyasi faaliyetler
“Liberal demokratik sistemi reddeden veya devirmeye çalışan her türlü eylem, ayrıca sahte haber yayma, kamuoyunu manipüle etme veya yanlış propaganda”
Tüm işçi grevleri, iş yavaşlatma eylemleri ve "toplumsal huzursuzluğu teşvik eden toplantılar" yasaklandı. Emirde, medyanın tamamen Sıkıyönetim Komutanlığı’nın kontrolüne devredileceği duyuruldu.
Öte yandan, grevde olan doktorlar dahil tüm sağlık çalışanlarının 48 saat içinde iş başı yapmaları gerektiği açıklandı. Bu süreye uyulmaması durumunda çalışanların cezai yaptırımlarla karşılaşabileceği uyarısı yapıldı.
Komutan, "Bu bildiriyi ihlal edenler, herhangi bir emir olmaksızın tutuklanacak, gözaltına alınacak ve arama ve el koyma işlemlerine tabi tutulacaktır." dedi.
Güney Kore'de Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un ilan ettiği sıkıyönetim, muhalefetten sert eleştiriler aldı. Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Demokrat Parti'nin lideri Lee Jae-myung, kararın anayasal bir ihlal olduğunu savundu.
Cumhurbaşkanı, duyurulmadan canlı televizyondan ulusa sesleniş konuşmasında, ülkeyi korumak için sıkıyönetim ilanının gerekli olduğunu söyledi.
"Kuzey Kore'nin komünist güçlerinin oluşturduğu tehditlerden liberal bir Güney Kore'yi korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak için... Olağanüstü sıkıyönetim ilan ediyorum" dedi.
"Halkın geçimini hiçe sayan muhalefet partisi, sadece görevden alma, özel soruşturmalar yürütme ve liderlerini adaletten uzak tutma uğruna yönetimi felç etti" diye ekledi.
Sürpriz açıklama, Yoon'un Halkın Gücü Partisi ile ana muhalefetteki Demokrat Parti'nin gelecek yılın bütçesi konusunda çekişmesi sırasında yapıldı.
Yoon, muhalefet milletvekillerini "uyuşturucu suçlarıyla mücadele ve kamu güvenliğinin sağlanması gibi ülkenin temel işlevleri için gerekli olan tüm temel bütçeleri kesmekle, ülkeyi uyuşturucu cenneti ve kamu güvenliği kaosu haline getirmekle" suçladı.
300 üyeli Parlamentoda çoğunluğu elinde tutan muhalefeti “rejimi devirmeye niyetli antistat güçler” olarak etiketlemeye devam etti ve kararını “kaçınılmaz” olarak nitelendirdi.
Yoon, "Devlet karşıtı güçlerden en kısa sürede kurtularak ülkeyi normale döndüreceğim." ifadelerini kullandı
Yoon Suk Yeol salı günü yaptığı açıklamada, sıkıyönetim yoluyla özgür ve demokratik bir ülkeyi yeniden inşa edeceğini söyledi.
Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un kararı, muhalefetteki Demokrat Parti'nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesi ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görevlerini kötüye kullanma iddialarıyla önergeler sunmasının ardından geldi.
Savunma Bakanlığı ise orduya teyakkuz çağrısı yaptı. Bakanlık açıklamasında, ordudaki komutanlara toplantı düzenlenmesi talimatı verildiği belirtildi.
Öte yandan, ülkedeki ana muhalefet partisi sıkıyönetim ilanına tepki olarak milletvekillerini Ulusal Meclise acil toplantıya çağırdı.