TADINA BAKIN
Güllü, baklavanın ışıl ışıl olmasının taze olduğu anlamına gelmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bakıldığı zaman hileli baklava kolay anlaşılmaz. Ancak yenildiğinde tadından anlaşılır. Kimileri tereyağ yerine margarin kullanıyor. Bezelye veya gıda boyaları kullanarak da Antep fıstığı görüntüsü veriyorlar. İyi baklava ağızda bıraktığı tattan ve midede bıraktığı etkiden anlaşılır."
GERÇEK BAKLAVA
* Her diliminin yüksekliği en az 35 mm olmalı.
* Altın sarısı olmalı.
* Üstü ve altı aynı renkte olmalı.
* İçindeki Antep fıstığı zümrüt, çimen yeşili olmalı.
* Boğazı yakmamalı, ağızda donmamalı.
HİLELİ BAKLAVA
* Antep fıstığı yerine bezelye,
* Ceviz yerine yer fıstığı,
* Baklava unu yerine ekmeklik un,
* Tereyağ yerine margarin veya nebati yağ kullanılır.
* Gıda boyası ile fıstık, ceviz görüntüsü elde edilir.
* Rengi koyudur.
* Fiyatı ucuzdur.
TADINA BAKMADAN ANLAMAK ÇOK ZOR
Hileli baklavayı anlamak için tatmak gerekir. Isırıldığında boğazı yakar, ağızda donar, şekerlenir ve serttir.
1 KİLO FISTIKLI BAKLAVA MALZEMESİ
200 gram Urfa sade yağ 200 gram Antep fıstığı 300 gram hamur 50 gram nişasta 250 gram şerbet
'ÇATALBATIRILINCA BİR HIŞIRTI DUYULUR'
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, Ramazan'da baklava ve tatlı tüketiminin 2-3 kat arttığını kaydederek, talep artışı ile hilecilerin de ortaya çıktığını söyledi. Yıldırım, "İyi baklavanın rengi altın sarısına benzer, çatal batırıldığında bir hışırtı duyulur. Ağızda dağılır; damakta eşsiz bir tat bırakır" dedi.
YILDA 4.4 KG TÜKETİYORUZ
* Baklava sektöründe sadece baklava ustası ve çırağı olarak 60 bin kişi istihdam ediliyor.
* Ülkemizde kişi başına düşen yıllık tüketim miktarı 4.4 kg.
* Baklavanın yaklaşık 50 çeşidi var.
* Kayıtlı baklava üretim miktarı günlük 950 ton.
* Son 5 yılda 17 milyon dolar değerinde baklava ihraç ettik.