'HUKUK KORUMAMALIDIR'
Kararda, "Davacı işçi yasal koşullara sahip olmasına rağmen, önce iş bulmuş ve sözleşme imzalamış, daha sonra ise iş sözleşmesini yaş hariç emeklilik koşullarını taşıdığı gerekçesi ile feshetmiştir. Davacı işçi Medeni Kanun'un 2. maddesi ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 23. maddesi karşısında fesih hakkını dürüstlük kuralına uygun kullanmamıştır. Hakkın kötüye kullanımını hukuk korumamalıdır. Bu nedenle davacının kıdem tazminatı isteğinin reddi yerine yazılı gerekçe ile kabulü hatalıdır" denildi.
FESHETMEDEN SÖZLEŞMEYE İMZA
Mahkemede savunma yapan işveren avukatı ise davacının 8 Mart 2011 tarihli dilekçesi ile 1475 Sayılı İş Kanunu'nu gerekçe göstererek iş sözleşmesinin sona erdirilmesini istedeğini belirtti. Davacının Sağlık Bakanlığı ile 2 yıl süreli 'aile sağlığı elemanı' olarak sözleşme imzaladığını, bu nedenle kıdem tazminatının ödenmediğini, ücretinin banka hesabına yatırıldığını savunarak, davanın reddini istedi.
DÜRÜSTLÜK İLKESİNE AYKIRI
Yargıtay, hemşirenin dürüstlük ilkesine aykırı davrandığı yorumu yaptı. Kararda; Türk Medeni Kanunu'nun 2. maddesindeki 'Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorunda. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz" hükmüne dikkat çekildi.
Kaynak:Habertürk