ET ve Süt Kurumu (ESK), piyasadaki kırmızı et fiyatlarını düşürmek için çalışmalarını sürdürüyor. Mağazalarında sattığı etlerin fiyatlarında indirime giden
ESK, şimdi de dondurulmuş çeyrek karkas sığır eti satışı yapacak. ESK'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre; kurum, dondurulmuş etin satışını peşin olarak gerçekleştirecek. Alıcı firma, talep formunu ilgili kombinaya teslim ederken, toplam tutarın
yüzde 3'ü oranında teminatı nakit olarak yatıracak. Talepler ESK'nın oluşturduğu komisyonca değerlendirmeye alınacak. Uygun görülen taleplere ilgili kombina tarafından teslimatlar gerçekleştirilecek, uygun görülmeyen taleplerin ise teminatları iade edilecek. Mal bedeli, teslimattan önce ödenecek ve tahsil edilen tutara karşılık gelecek kadar ürün teslimatı yapılacak. Satışı yapılacak toplam ürün miktarı kurumun stok durumuna göre firma bazında
aylık maksimum 200 tonun üzerinde olmayacak. Firmaya kapasite raporunun üzerinde satış yapılmayacak. Satış ve teslimat
Et ve Süt Kurumu Sakarya Et Kombinası ve
Sincan Et Kombinası Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek. Faaliyetlerini, kırmızı et sanayii ve/veya yemek sanayii alanında fiilen sürdürmekte olan firmalara satış yapılacak. İstekli firmalar, kayıtlı oldukları meslek birlik ve/veya derneklere üyelik belgesi ve kapasite raporunu ibraz edecek. Talep formunda ürünün kilogram fiyatı 21.50 lira + KDV olarak belirlendi.
ÜRETİCİLERDEN HÜKÜMETE ÇAĞRI
Kırmızı et üreticilerinden hükümete "ESK'ya çobanlık yapmak istiyoruz" çağrısı geldi.
Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şöyle konuştu: "İnsanlara et yedirmek ise gayemiz, tek çözüm canlı depodur. Üreticiler ESK ile sözleşme yaparak, işletme kapasitelerinin yüzde 20'sini ESK için ayırabilir. Burada hayvanı besler, büyütür, bakımını üstlenir. Yani ESK'ya çobanlık yapmak istiyoruz. Hayvanları büyütüp, besleyip ESK'ya verelim. Donmuş et stoklamaktan daha kolay."