MECLİSİN İLK İŞİ EKONOMİ
Yasal düzenleme gereken vaatler birbiri ardına Meclis'e taşınacak. Meclis'in gündemi 'ekonomi' olacak. Çok sayıda vaat, yasalarla hayata geçirilecek. İşte AK Parti'nin Meclis'e taşıyıp yaşama geçireceği vaatler:
Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ilave bin 200 lira verilecek.
Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilen Bağ-Kur sigortalısı esnafın emekli aylığından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi tamamen kaldırılacak.
65 yaş maaşı alan yaşlılar kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşlarında hiçbir kesinti olmayacak.
Polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılacak, böylece maaşlarda 240 lira ile 580 lira arasında net artış sağlanmış olacak.
Er ve erbaşların harçlığı 100 liraya yükseltilecek. Askeri öğrencilerin 40 ile 200 lira arasında değişen harçlıkları da 2 katına, yaklaşık 450 liraya kadar çıkarılacak.
Astsubayların 2003 yılı öncesi ve sonrası mezuniyetler ile oluşan farkı gideren emeklilik intibakları gerçekleştirilecek.
Uzman erbaşların 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak.
Muhtarların 950 lira olan maaşları bin 300 liraya çıkarılacak.
Korucuların maaşlarına zam yapılacak. Maaşlarda net 250 lira artış sağlanacak.
ESNAFA DESTEK YAĞACAK
Ekonomik ve sosyal politikalara uyum sağlamak, sade ve daha kolay uygulanabilir bir hale getirmek amacıyla 'Yeni Vergi Usul Kanunu' çıkarılacak.
Türkiye'nin 51 ilinde uygulanan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak, bu imkandan 251 bin küçük işletmenin yararlanması sağlanacak.
Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi, karşılıksız fabrika binası yapılacak.
Esnafa düşük faizli kredi uygulaması devam ederken, 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği de verilecek. Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin liraya kadar kazançlarından hesaplanan vergi alınmayacak.
Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranı yüzde 6'dan yüzde 0'a indirilerek sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak.
Tarımda yemde ve gübrede KDV kaldırılacak.
GENÇLERİN YÜZÜ ARTIK GÜLECEK
Öğrencilerin 330 lira olan burs miktarları yılbaşından itibaren 400 liraya çıkarılacak.
Gençlerin okulunu bitirmesinin ardından, iş sahibi olmadan önceki genel sağlık sigortası borçlarının tümü silinecek.
Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerinin 2 yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanması sağlanacak.
Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilecek. Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlere 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Gençlerin kullanacakları 100 bin lira kredi için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 kefalet imkanı sağlanacak. Yeni iş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.
Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek.
İlk kez iş bulan her gencin maaşının 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanması sağlanacak.
Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla destek modelleri (çeyiz hesabı) geliştirilecek.
ÇALIŞAN ANNEYE BÜYÜK İMKAN
İşçi ve memur tüm çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak.
Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi sağlanacak.
Belediyelere kreş açma zorunluluğu getirilecek.
Kadın girişimcilere 100 bin TL'ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanmaya devam edilecek.
'HER SÖZ TUTULACAK'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim öncesi verdikleri müjdeler için çalışmalarının başladığını söyledi. Davutoğlu, "Önümüzdeki 3 ay içinde seçim esnasında verdiğimiz her sözün gereği yapılacak. Yasa gerektirmeyen adımlar hemen atılacak. Diğerleri için de çalışmalar başladı" dedi.