Kadın çiftçiler işveren oluyor

Şekerbank, girişimci kadın çiftçilerin yanında. 'Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı'na destek veren Şekerbank, proje üreten 407 kadın çiftçiye destek oluyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :18 Kasım 2015
Kadın çiftçiler işveren oluyor

İÇİNDEKİLER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı 'Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı'na dahil olan Şekerbank, girişimci kadın çiftçilere tam destek veriyor. Program kapsamında proje üreten 407 girişimci kadın çiftçiye indirimli finansman desteği ve danışmanlık hizmeti sunacak olan Şekerbank, 8 ilin birincisi arasından seçilen Türkiye birincisi projeye 30 bin TL, Jüri Özel Ödülü kapsamında diğer bir projeye de 15 bin TL destek sağladı.

8 İLDE 407 KADIN ÇİFTÇİ
Bakanlık tarafından başlatılan, Şekerbank'ın 'Aile Çiftçiliği Bankacılığı' kapsamında kırsal kalkınmayı destekleyerek köyden kente göçü önlemek amacıyla dahil olduğu ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 'Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı' kapsamında 8 ilde 407 kadın çiftçiye KOSGEB ve İŞKUR işbirliği ile istihdama yönelik, sertifikalı, 10 gün süreli (70 saat) uygulamalı girişimcilik eğitimi verildi. Eğitimlerin ardından sertifikalarını alan kadın çiftçilerin girişimcilik fikri ile geliştirdiği projeler; proje pazarlarında halkın, kalkınma ajansları ile kamu ve özel sektörden tüm kurumların beğenisine sunuldu. Yapılan değerlendirme sonucunda da belirlenen 8 ilin birincileri, küçük birikimlerin ileride büyük yatırımlara kaynak olacağı düşüncesiyle Şekerbank tarafından altın hesap ile ödüllendirildi. 8 ilde, 407 kadın çiftçinin, girişimcilik fikri ile geliştirdiği projelerden dereceye giren il birincileri; 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nde İstanbul'da bir araya geldi. 8 ilin birincileri arasından Kırklareli'nden Esra Özdin'in 'Kazı Kazan Kaz Yetiştiriciliği Projesi' büyük ödüle layık görülürken, Çankırı'dan Leyla Topçu'nun 'Dağlardan Gelen Sağlık Alıç Sirkesi Üretimi Projesi' de Jüri Özel Ödülü aldı. Şekerbank, büyük ödül alan projeye 30 bin TL, Jüri Özel Ödülü alan projeye de 15 bin TL destek sundu. İstanbul'daki törene katılan ancak dereceye giremeyen tüm çiftçi kadın girişimcilere Cumhuriyet altını hediye eden Şekerbank'ın yanında, Jüri Özel Ödülü'ne Türkiye Kadın Girişimciler Derneği de mentorluk hizmeti verecek.

PROJELER HAYATA GEÇİYOR
Üretimin sürdürülebilirliği için kadın çiftçilere özel programlarla destek veren Şekerbank, kadınların projelerini hayata geçirmelerine de katkı sağlıyor. Şekerbank, kadın girişimciliğini geliştirmeyi, ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmeyi hedefleyen program kapsamında eğitim alan 407 çiftçi kadının projelerine indirimli finansman desteği veriyor.

İHRACAT ÇITASINI 5 KAT YÜKSELTTİ 48
Yıldır
tarım sektöründe faaliyet gösteren Karacabay Motorlu Taşıtlar, Bozok Traktör markası olan BT Gold Power traktörle dikkat çekti. Karacabay Şirketler Grubu ve Bozok Traktör Başkanı Mustafa Karacabay, Bozok Traktör'ün 3 ülkeye ihracat yaptığını belirterek, "Global çapta etkin bir oyuncu olarak önümüzdeki 5 yılda 15 ülkeye ihracat yaparak 50 milyon dolarlık ciro hedefliyoruz" dedi.

AR-GE FAALİYETLERİ ÖNEMLİ
Şirketlerinin AR-GE faaliyetlerine büyük önem verdiğini anlatan Karacabay, global tarımsal pazarda yer alan tüm teknolojik gelişme ve yenilikleri yakından takip ettiklerini aktardı. Mustafa Karacabay, "BT Gold Power Traktörleri, yüksek çekiş gücü, üstün motor performansı ve ekonomik yakıt tüketimiyle, Türkiye çapına yayılmış geniş servis ağı ve yaygın bol yedek parça hizmetleriyle her zaman çiftçilerimizin en zor çalışma koşullarında yanında oldu" diye konuştu.

KOBİ'YE DESTEK
Tarım işletmelerinin büyük çoğunluğunun, orta veya küçük işletmelerden meydana geldiğini kaydeden Karacabay, daha iyi tarım uygulamalarının teşvik edilmesi gerektiğini, işletmelerin acil ihtiyaçlarına yönelik önlemlerin ve tarımsal yenilikçilik sistemlerinin
acilen uygulamaya geçilmesi gerektiğini

'BAKLİYAT YILI' FIRSATA DÖNEBİLİR
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesi Türk bakliyatçıları heyecanlandırdı. Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Anadolu'nun bereketli topraklarında sağlanacak teşviklerle ve yeni tarım politikalarıyla hak ettiği değerlerde üretimin sağlanacağını, beyaz yakalı insan iş gücü için önemli istihdamların sağlanacağını ifade etti.

HONAMLI KEÇİSİ TESCİL EDİLDİ
Toros Dağları etekleri, Antalya, Isparta ve Konya üçgeninde yetiştiriciliği yapılan Honamlı keçisi Milli Tescil Listesi'ne girdi. Süt, et ve kıl verim yönlü kombine ırklarından olan Honamlı keçisinin tescil sürecinde genotiple ilgili tüm bilimsel makaleler ve bilgiler derlenerek ırk tescil formatına uygun şekilde işlenerek, elde edilen veriler en yüksek, en düşük ve ortalama değerler olarak hazırlandı.

TARIMDA ÇALIŞAN
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda istihdamın Ağustos'ta, Temmuz'daki gibi 6 milyonun üzerinde seyrettiğini belirterek, "Tarım, istihdamdaki önemini koruyor, hatta artırıyor. Geçen yıl Ağustos ayında 5 milyon 815 bin olan tarım istihdamı, bu yıl 6 milyon 17 bin oldu. Tarım istihdamı geçen yılın Ağustos ayına göre 202 bin artarken, 2015 Temmuz ayına göre bin kişilik düşüş var" dedi. Bayraktar, tarımın istihdamdaki payını artırdığını, Temmuz 2015'te tarımın istihdamda yüzde 22, Ağustos 2014'te yüzde 22.1 olan payının, bu yılın Ağustos ayında yüzde 22.2'ye çıktığını söyledi.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI
Tarımın ülke ekonomisine katkısının çok önemli olduğunu ifade eden Bayraktar, "Ağustos'ta tarım, toplamda işsizliği 2.3 puan düşürerek, yüzde 12.4'ten yüzde 10.1'e çekti. Tarım, erkeklerde işsizliği yüzde 10.1'den yüzde 8.8'e, kadınlarda yüzde 18.4'ten yüzde 13.1'e indirdi" diye konuştu. Şemsi Bayraktar, Ağustos'ta tarımın 3 milyon 200 bin erkeğe, 2 milyon 817 bin kadına iş ve aş yarattığını, çalışan erkeklerin yüzde 16.9'unun, çalışan kadınların yüzde 34.4'ünün tarımda çalıştığını vurguladı. Bayraktar, 6 milyon 17 bin istihdamın 61 bininin işveren, 796 bininin ücretli ve yevmiyeli, 2 milyon 191 bininin kendi hesabına çalışan, 2 milyon 968 bininin ise ücretsiz aile işçisi konumunda bulunduğunu kaydetti.