DevlET el koydu

Tavan getirerek yüksek et fiyatlarına müdahale eden Tarım Bakanlığı, piyasayı regüle edecek. Bakan Çelik, bunu ESK'nın yapacağını, fiyatların böylece ucuzlayacağını belirtti

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi 18 Şubat 2016
DevlET el koydu

İÇİNDEKİLER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı etle ilgili piyasanın regülasyonunun çok önemli olduğunu belirterek, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) önümüzdeki günlerde bunu yapacağını açıkladı. Ete getirdikleri tavan fiyat uygulamasını hatırlatan Çelik, ancak üreticinin kesinlikle zarar etmeyeceğini, maliyetlerin altında bir fiyata müsaade etmeyeceklerini vurguladı. Bakan Çelik, spekülatörlerle uğraşacaklarını anlatarak, "Spekülatörler eğer fiyatlarla uğraşmaya, oynamaya başlarsa onlara o fırsatı da vermeyeceğiz" dedi. Çelik; et, süt ve ekmek fiyatları ile ilgili şunları kaydetti:

ESK PİYASAYI REGÜLE EDECEK: İthalat çözüm değil. Asıl olan hayvan varlığının artırılması. İthal et demek 'ucuz et gelecek' demek değil. Piyasa regülasyonu son derece önemli. Maliyetleri dikkate almazsak o zaman ülkede hayvan varlığını sürdürme imkanımız olmaz. Biz piyasanın regülasyonundan yanayız. Bunu da önümüzdeki günlerde ESK, TİGEM ile yapacağız. Maliyetler meydandadır, maliyetleri aşağıya çekme sürecini kazanacağız.



ÜRETİCİ ASLA ZARAR ETMEYECEK: ESK, bu regülasyonu hem ette hem de sütte yerine getirecek. Birisi çıkıyor ette hiç gereği yokken fiyatı yükseltiyor. Ama biz şu anda piyasada üreticiyi rahatsız edecek, üreticinin maliyetlerini sıkıntıya sokacak onun altında bir fiyat uygulamasını doğru bulmuyoruz. Üretici kazanacak ki hayvan üretimi devam etsin. Kırsalda hayvancılığın yaygınlaştırılması noktasında 'Haydi köyümüze geri dönelim' dönemini başlatmak istiyoruz.



EKMEK 1 LİRA OLMAYACAK: Ekmeğin, sütün maliyeti ortada. Sütle ilgili fiyatı Süt Konseyi belirliyor. 40 ilde ekmek 85 kuruşa satılıyor. Neden 41 ilde 1 lira ve üzeri? İşletme hataları ekmek fiyatlarına yansıtılıyor. Halkın zaruri ihtiyacı olan tüketim maddelerinde bu tür hareketlere karşı duracağız.



ÜRETİM ARTTI MI AZALDI MI
Türkiye'nin kırmızı et üretimiyle ilgili ortaya koyulan veriler kafa karıştırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), et üretiminin 2015 yılı 4'üncü çeyrek döneminde Kurban Bayramı dönemine göre yüzde 21.9, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26.2 oranında azaldığını açıkladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise kırmızı et üretiminin 2015 yılında 140 bin 990 ton arttığını kaydederek, "Kırmızı et üretimi, 2015 yılında yüzde 14 artarak 1 milyon 8 bin 272 tondan 1 milyon 149 bin 262 tona çıktı" şeklinde konuştu.



Burcu ÇALIK