Tezgahtaki soyguna bakanlık el koyuyor

250 kiloluk danada üretici 498, market 2 bin 576 lira kazanıyor. Tarladan 1 liraya çıkan ürün markette 5 lira oluyor. Bu tablo değişecek.

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi 01 Mart 2016
Tezgahtaki soyguna bakanlık el koyuyor

İÇİNDEKİLER

Marketlerin fahiş kârlarına sınır geliyor. Sebzemeyve fiyatında üretici ile market arasında yüzde 500'e varan fark, kırmızı ette 5 kat kâr elde edilmesi, yetkilileri harekete geçirdi. Hem tüketicinin cebini vuran hem de enflasyonu yükselten tabloya, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 'Dur' diyecek. Son olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) yaptığı araştırmaya göre; 250 kiloluk dana karkasta kazanç; üreticide 498, ESK'da 538, alışveriş merkezlerinde bin 907-2 bin 576 lira... Hem ette hem sebze-meyvede ortaya çıkan bu dudak uçuklatan tabloya önümüzdeki dönemde son verilecek. Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, üreticiyi ve tüketiciyi mağdur eden tarladan 1 liraya alınıp markette 5 liraya çıkan sebze ve meyve fiyatlarına karşı önlem alınacağını belirtti.



YÜZDE 500 OLMAZ!
Tüfenkci, "Marketlere kâr marjı getirilebilir. Üreticiden aldığında yüzde 25-30 olabilir kâr. 1 lira ise nakliyesi en fazla 2 lira olur ama yüzde 500 kâr olmaz" dedi. Tüfenkci, şöyle konuştu: "Hal Yasası çıktı ama büyük marketler; 'Biz direkt üreticiden alsak daha ucuza satarız' demişler, ama aradaki büyük kârın hepsini de kendileri almış. Antalya'da domates 1 lira, Ankara'da 4.5-5 lira. Buna müdahale edecek mekanizma da yok."