Dev barış tamam sıra başvuruda

25 milyon vatandaşa vergi, prim, trafik cezası, öğrenim kredisi, su gibi borçlarını yapılandırma imkanı getiren yasa yürürlüğe girdi. Başvuru süreci başladı. Borçların gecikme faizi ve cezası silinecek, yerine enflasyon güncellemesi yapılacak. Peşin ya da taksitli ödemeyle borçlar kapatılacak

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Ağustos 2016
Dev barış tamam sıra başvuruda

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 25 milyon vatandaşın kamuya olan borçlarına yapılandırma imkanı getiren yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vatandaşa; vergi, prim, su, trafik cezası, öğrenim kredisi gibi borçlarını kolay şekilde ödeme imkanı geldi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle başvuru süreci başladı. Ekim sonuna kadar başvurular yapılacak.

● HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?:
Vergi ve prim borçları, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, belediyelerin alacakları yeniden yapılandırılıyor.

● TARİH SINIRI VAR MI?:
Yapılandırmalar, 30 Haziran 2016 da dahil, bu tarihten önceki döneme ilişkin borçları kapsıyor.

● BORÇ NASIL HESAPLANACAK?:
Kesinleşmiş kamu alacaklarının asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine Yurt İçi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek.

● PEŞİN ÖDEME AVANTAJLI MI?
İlk taksit ödeme süresi içinde borcun tamamının yatırılması halinde, Yurt İçi ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak. Yani peşin ödeme yapan, ana para + Yurt İçi ÜFE tutarının yarısını yatırarak borcundan kurtulacak.

TAKSİTLİ ÖDEME SEÇİLİRSE:
Ana para + yurt içi ÜFE'ye göre yeni borç hesaplanacak. Belirlenen tutar, 6 taksit için (1,045), 9 taksit için (1,083), 12 taksit için (1,105), 18 taksit için (1,15) katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle 2'şer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak. 18 ay taksit seçeneğini tercih eden borçlular, 36 ayda ödeme yapacak.

BAŞVURU ADRESLERİ:
Borcu yasa kapsamında yapılandırmak için ilgili kuruma gitmek gerekiyor. Yani sigorta borçları için SGK'ya, vergi borçları ve trafik cezaları için ise bağlı bulunulan vergi dairesine, su ve emlak vergisi borçları için belediyeye gidilecek.

2 KEREDEN FAZLA AKSATANA İPTAL:
Başvuruda bulunan borçlular, bir takvim yılında 2'den fazla kez vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde, yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedecek.

ERKEN KAPATMA İMKANI:
Yapılandırmaya başvuranlara, tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilecek. Tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılırsa, ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.

● ÖDEME NE ZAMAN?:
Borçlular, Maliye Bakanlığı'na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3. aydan; SGK'ya bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini ise 4. aydan (2 Ocak 2017) başlamak üzere 2'şer aylık dönemler halinde 18 taksitte ödeyebilecek.

ÖDE EMEKLİ OL
YASA, Bağ-Kur'lulara prim borçlarından yapılandırma ile kolaylıkla kurtulma imkanı veriyor. Bu yasa sayesinde, şartları tamamlamış ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar da muradına erecek. Peşin ödemeyi seçerek borcunu kapatanlar, emeklilik için gerekli şartları sağlamaları halinde emekli olabilecek. Taksitle ödemeyi seçenler ise borcun tamamını ödedikten sonra şartları tamamlamışsa emekli olabilecek.

TEST İMKANI
Yapılandırma, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarını da kapsayacak. Gecikme cezası ve zamları silinecek, borç aslı vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecek. Gelir testi yaptırmamış olanlar, 2 Ocak 2017'ye kadar gelir testine müracat ederse, test sonucuna göre primlerini ödeme imkanına kavuşacak. Bu sayede borç önemli oranda düşecek. GSS borçluları, ilk taksiti ödemeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

VARLIK BARIŞI
Yurt dışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık'a kadar getirenler, bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek. Mükellefler, Türkiye'ye getirilen varlıklarını işletmelerine dahil edebilecek veya işletmelerinden çekebilecek. Bu varlıklar, diğer kişilerin nam veya hesabına getirebilecek. Mükellefler, Türkiye'de bulunan, ancak kanuni defter kayıtlarında olmayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlarını da 31 Aralık'a kadar defterlere kaydedebilecek.