Yargıtay 9. Dairesi garsonların
'bahşiş' aldıklarını gerekçe göstererek, fazla çalışma
ücretinin yüzde 150 kriterine göre değil yüzde 50
kriterine göre hesaplanması gerektiğini hükmetti.
Garson olarak çalışan davacı, kıdem tazminatı ve
fazla çalışma ücreti alacağına yönelik dava açtı.
Yargıtay 9. Dairesi garsonların 'bahşiş' aldıklarını
gerekçe göstererek, fazla çalışma ücretinin yüzde
50 kriterine göre hesaplanması gerektiğine
karar verdi. karar işletme sahiplerini sevindirdi.
Kalbur Et Kebap Restaurant'ın sahibi Metin
Akdemir, "Bizde çalışan tüm personelin sigortaları
ödenirken aynı zamanda cironun da ortağıdırlar.
Aynı zamanda bahşişleri de var. Yüzde 150 mesai
farkı talebi birçok arkadaşımızı iflas noktasına
getirdi" dedi. Uskumru Balık Restaurant'ın sahibi
Seyfettin Taştan, "Yazın ortalama 6 bin, kışın ise
5 bin TL ücret ellerine geçiyor. Yargıtay'ın vermiş
olduğu karar işletmeleri rahatlatmıştır" diye
konuştu. Uzmanlar ise garsonların aldığı kişisel
bahşişlerin değil işverence toplanan bahşişlerin
ücrete dahil edildiğini, bahşiş artı ücretle anlaşan
garsonlar için de bu kararın geçerli olacağını
belirtti.
Erhan ÖZTÜRK