Irak resmen duyurdu! Kerkük petrolü Türkiye'ye akacak

Ekim ayı içerisinde Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri Barzani'den geri alan Bağdat yönetimi, çıkarılan petrolün yine Türkiye üzerinden gideceğini açıkladı. Hiçbir konuda milli duruş sergileyemeyen Hürriyet gazetesi ve yazarı Erdal Sağlam, Türkiye'nin enerji planlarının gerçekleşmeyeceği yalanını işliyordu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :27 Kasım 2017 , 00:00 Güncelleme Tarihi :27 Kasım 2017 , 17:33
Irak resmen duyurdu! Kerkük petrolü Türkiye’ye akacak

Irak'ta çalkantılı günlerin ardından Kerkük petrollerinin izleyeceği yol netleşiyor. Bağdat yönetimi, bugün yaptığı açıklamada Kerkük ve çevresinden çıkarılan petrolün kendi kaynaklarıyla Türkiye üzerinden gönderileceğini resmen duyurdu.

Kerkük'ten çıkarılan petrolün diğer rafinerilerde de işleneceğini belirten Bağdat, ayrıca Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (IKBY) elinde olan Hurmala rezervlerinin de devredilmesini istedi.

Merkezi yönetimin bu hamlesiyle, Kerkük ve çevresindeki tüm petrolün kontrolünü ele almaya hazırlandığı görülüyor.

Ayrıca yeni dönemde 30 bin varillik petrol İran'ın Kirmanşah kentindeki rafineriye gönderilecek. 30 bin varil, bölgeden çıkarılan petrole bakıldığında hayli küçük bir oran.

Petrol kuyularındaki üretim geçen ayın ortasında durmuştu. IKBY, kendisine ait olan boru hatlarının kullanımına izin vermiyor.

Tüm uyarılara kulak tıkayarak 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna giden IKBY'nin eski lideri Mesut Barzani, günler içinde elindeki tüm tartışmalı toprakları kaybetmiş ve ardından da istifa etmişti.

Ankara ve Bağdat yönetimi, referandum sürecinde ve sonrasında yakın müttefik haline geldi.

HÜRRİYET YAZARI PETROL TÜRKİYE'YE GELMEYECEK DİYE SEVİNMİŞTİ
Hiçbir olayda milli duruş sergileyemeyen Hürriyet'in yazarı Erdal Sağlam, bugünkü yazısında Türkiye'nin hayallerinin suya düştüğünü ve artık enerji merkezi olamayacağımızı büyük bir sevinçle kaleme almıştı.

İhanet operasyonlarının ortağı Hürriyet'te yer alan "Türkiye enerji merkezi olabilecek mi?" başlıklı yazısında Irak'ın petrol için İran ile anlaştığını, Türkiye'nin hayallerinin suya düştüğünü büyük bir sevinçle okuyucularına duyuran Sağlam, " Türkiye, üretici ülke olmasa bile jeostratejik konumunu kullanarak, doğalgaz ve petrol trafiğinde bir enerji merkezi olma hayalleri kuruyordu. Bu yolla hem enerji arz güvenliğini sağlayıp, hem de Avrupa'ya karşı pazarlık gücünü artırabilecekti. Yaşanan son gelişmelerle Türkiye'nin enerji merkezi olma hayalleri suya düşmüş görünüyor." ifadelerini kullanmıştı.