İstiklal müdavimlerinin iyi bildiği ve Art Nouveau motifleriyle dikkat çeken bina aslında bir tarih. İşte 120 yıllık Mısır Apartmanı, İsrail Gizli Servisi MOSSAD'ın kuruluşuna ev sahipliği yaptı.
Yazar Gürkan Hacır'ın son kitabı "Bizim Hep İnanmamızı İstediler-MA'AMİN"de bu konuyla ilgili detaylar var. Mısır Apartmanı'nın kuruluş hikayesine gelince; Mimar Hovsep Aznavuryan adlı Ermeni mimarla anlaşan Mısır Prensi Abbas Halim Paşa, o yıllarda Pera olarak adlandırılan yere görkemli bir yapı istedi.
Ermeni Hovsep, Aznavur Pasajı başta olmak üzere Pera'da çok sayıda ünlü binayı yapan mimardı. İnşaatı 5 yıl süren Mısır Apartmanı görkemiyle herkesi kendine hayran bıraktı. Buradan çok özel ismler daire aldı. Bunlardan biri de Sultan V. Mehmet Reşad'ın torunu Cömert Baykent'ti. Cömert Bey'in ilginç bir kiracısı vardı. Dişçi Sami! Yahudi Sami Günzberg, Osmanlı döneminde sarayın, Cumhuriyet döneminde de tüm devlet adamlarının dişçisiydi.
II. Abdülhamid'den Vahideddin'e, Atatürk'ten Celal Bayar'a kadar herkesin dişçiliğini yapmıştı. Sami'nin ofisi politik kulislerin merkeziydi. Menderes döneminin Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun'un Sami'nin desteğiyle o koltuğa oturduğu iddia ediliyordu. Bir süre sonra apartman sakinleri arasına çok özel bir isim daha katıldı: Reuven Shiloah...
Shiloah, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda görevli bir memurdu. İsrail'in bölgedeki Müslüman ülkelerle kuracağı ittifakları o belirliyordu. Gizlilik temel esastı... İşte bütün bu yarı diplomatik yarı istihbarat çalışmaları Mısır Apartmanı'ndan yürütüldü.
İsrail'in dış güvenlik konseptini ülkenin kurucusu Ben Gurion'la beraber hazırladı. İsrail Gizli Servisi MOSSAD da bu çalışmaların ürünü olarak Shiloah tarafından İstiklal Caddesi'ndeki Mısır Apartmanı'nda kuruldu. Gurion'dan tam destek alan Shiloah, servisin ilk başkanı oldu.
Birçok ünlü isim var
Mısır Apartmanı yıllar sonra şeker tüccarı Hayri İpar'a satıldı. Hayri İpar'ın ölümünden sonra oğlu Ali İpar, birkaç yıl sonra hemen hemen tüm malvarlığını satıp Brezilya'ya yerleşti. Modacılar Canan Yaka ve annesi Mualla Hanım ile Nedret-Lütfüye hanımlar İstanbul ünlü terzileri olarak yıllarca Mısır Apartmanı'nda müşterilerine hizmet verdi. Apartmanın müdavimleri arasında Safiye Ayla, Emel Sayın ve Muazzez Abacı var. Politikacı Hüsamettin Cindoruk'un da apartmanda ofisi bulunuyor.
Ersoy ve Mısır yılları
Abbas Halim Paşa'nın yakın dostlarından biri de milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'du. Mehmet Akif, İstanbul'a geldiğinde onu misafir eden kişi yakın arkadaşı Cemal Kuntay'dı. Mehmet Akif, Şapka Kanunu'na muhalefet ediyordu. Abbas Halim Paşa'nın davetine uyarak Mısır'a gitmeye karar verdi. Ama gitmeden Mısır Apartmanı'nda, Mithat Cemal Kuntay'ın dairesinde onuruna verilen bir yemeğe katıldı. Ersoy dışında yemeğe Cenap Şehabettin, Süleyman Nazif, Sami Paşazade ve Abdülhak Hamit gibi Türk edebiyatının ünlü isimleri de katıldı. 1936'da İstanbul'a dönen Mehmet Akif, bu apartmanda hayata gözlerini yumdu.
TAKVİM GAZETESİ İSRAİL-MOSSAD DOSYASINI AÇIKLIYOR- İŞTE DEV YAZI DİZİSİ:
İŞLEM TAMAM! LADY DİANA ÖLDÜ
ÖCALAN'IN GETİRİLİŞİ İSRAİL'İN İŞİYDİ! NEDEN Mİ?
MOSSAD'IN SUİKAST TİMİ İÇİN TIKLAYINIZ
SADDAM HÜSEYİN ÖLÜMDEN NASIL KURTULDU?
MOSSAD AĞCA'YI ADIM ADIM TAKİP ETTİ
İSRAİL'İN AĞLAYAN KOMANDO HAREKATI İÇİN TIKLAYINIZ
İSRAİL PKK'YA BÖYLE SİLAH GÖNDERDİ-TIKLA