Whopper alarmı

Burger King’e 160 bin porsiyon virüslü et satıldığı iddiası Türkiye’yi ayağa kaldırdı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :19 Eylül 2010
Whopper alarmı

İÇİNDEKİLER

Tarım Bakanlığı'nın tespit ettiği hileli gıda skandalında ilk ipucuna Taraf gazetesi ulaştı.
Hamburger zinciri Burger King'e satılan 160 bin porsiyonluk etin Salmonella ve Listeria virüsleri taşıdığı belirlendi. 'İmha ettik' dedikleri etin aslında imha edilmediği ortaya çıktı. Piyasaya sürülmüş olabileceği kuşkusu doğdu.

81 ilde etlerin izini süren müfettişlerin raporunda, Burger King'i işleten ve tedarikçi firmalar gerçeğe aykırı bilgi vermekle suçlandı. Burger'ın ana tedarikçisi Fasdat Gıda'nın et aldığı firmalardan biri olan Erzurum'daki TT Gıda'nın ürünlerinde virüs tespiti üzerine siparişler iptal edildi. Alınan 40 ton etin 30 tonu da geri gönderildi. 12 tona yakın et ise 'İmha edildi' denilerek geri verilmedi. Yüzbinlerce lira zarara uğrayan firma, 160 bin porsiyon hamburger etinin peşine düştü. İmha işlemini araştırdı. İnandırıcı bilgi alamadı. Üstelik şirket içinden "Piyasaya sürülmüş olabilir" bilgisi sızdırıldı.

Bu gelişme üzerine harekete geçen müfettişler, etleri imha ettiği bildirilen Balıkesir'deki Zeybek Katı Atık firmasını denetledi. İmha işlemi yapılmadığı ortaya çıktı. Üstelik firmanın böyle bir yetkisi de yoktu. Daha sonra Fastad'dan "Eti köpeklere yedirdik" bilgisi verildi.
Sözü edilen çiftlikteki 55 köpeğin 12 ton eti kısa sürede yemesinin imkansız olduğu ortaya çıktı. Bütün bu gelişmeler üzerine Tarım Bakanlığı savcılığa suç duyurusunda bulundu.

İSHAL, ATEŞ VE SANCI
Salmonella hayvan dışkısı ile yiyeceklere bulaşıyor. Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk, yumurta ya da pastörize olmayan sütle insana geçiyor. İshal, yüksek ateş ve krampa yol açıyor.
Bebek ve yaşlılarda öldürücü olabiliyor.

REKOR CEZA GELİYOR
Virüslü etlerin piyasaya sürüldüğünün belirlenmesi halinde Burger King'in tedarikçisi Fasdat Gıda'ya porsiyon başına 20 bin lira para cezası verilecek. Firma 4 milyar TL ödeyecek. Yetkilileri hakkında da hapis cezası istenecek.

HAYVANLARA BİLE ZARARLI

Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü elemanlarınca hazırlanan raporda, hamburger yapılmak üzere hazırlanan etlerde listeria monositogenesis ve salmonella spp virüsleri tespit edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Bu hastalıkların zoonoz karakterli olduğu kesindir. Bu da hem insanlarda hem de hayvanlarda hastalık yapmaktadır. Bu sakıncalı ürünlerin yedirilmesi tehlikelidir." Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Erdingç İçigen, Veteriner Hekim Ceyhun Arabacı ve Veteriner Hekim Mehmet Akdoğan imzalı belgede ise insanı dehşete düşüren şu uyarı notu yer aldı: "Listeria monositogenesis ve salmonella spp etkenlerini taşıyan etlerin köpeklerde tüketilmesi sakıncalıdır."

BURGER KİNG: AKLANDIK
T'de Burger King'in bağlı olduğu TAB Gıda yetkilisi Aslı Yiğit, her soruşturmadan aklanarak çıktıklarını söyledi. Şikâyette bulunan TT Gıda yetkililerini "intikam almaya çalışmakla" suçladı. Aslı Yiğit, et alımını kestikleri için böyle bir ithamla karşı karşıya bulunduklarını da öne sürdü.