Kritik anlaşma imzalandı

Türkiye ile KKTC arasında kıta sahanlığı ile ilgili anlaşma birazdan imzalanacak

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Eylül 2011 , 00:00 Güncelleme Tarihi :21 Eylül 2011 , 20:47
Kritik anlaşma imzalandı

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'de tek taraflı petrol arama çalışmaları gündemdeki yerini koruyor.

Türkiye, Rum Kesimi'nin çalışmalarına karşılık olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Kıta Sahanlığı Anlaşması imzalayacağını birkaç gün önce duyurmuştu.

Türkiye ile KKTC arasında Kıta Sahanlığı ile ilgili anlaşma imzalandı. Anlaşmaya Birleşmiş Milletler 66'ncı Genel Kurul toplantıları için New York'ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu imza attı. İki lider, New York'taki Türkevi'nde bir araya geldi.

Anlaşmaya, Türkiye adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC adına da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu imza koydu.

Türkiye'nin uyarılarına rağmen Kuzey Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sondaj çalışmalarını devam ettirmesinin ardından Başbakan Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu saat 18:00'da Kıta Sahanlığı anlaşmasını imzaladı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, imza töreninde yaptığı açıklamada, ''Bugün imzaladığımız bu anlaşma ile KKTC'nin Akdeniz'deki kıta sahanlıklarının bir bölümünü uluslararası hukuka uygun olarak ve hakça ilkeler dikkate alınarak, belirlenen 27 coğrafi koordinatın birleştirilmesiyle elde edilen bir çizgiyle sınırlandırılmıştır'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile KKTC arasında Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nın imza töreninde yaptığı açıklamada, ''Rumlar ile iş yapan ve yapacak uluslararası petrol ve doğalgaz şirketlerini de uyarmak istiyoruz.

Bu şirketlerin, Türkiye'deki enerji projelerine alınmaması ve bunlara bir takım müeyyideler uygulanması konusunda da Enerji Bakanlığımız bir çalışma başlatmıştır'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile KKTC arasında Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nın imza töreninde yaptığı açıklamada, ''Türkiye, bugün olduğu gibi gelecekte de kendisine yaraşır şekilde sağduyu ile hareket edecek, gerginlik ve krizden medet umanlara prim vermeyecektir'' dedi.

Türkiye ile KKTC Arasında Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nın imzalanmasının ardından açıklamada bulunan Başbakan Erdoğan, Kıbrıs Rum tarafının, 2003 yılından bu yana, Ada'daki tek yönetimmiş gibi, Ada'nın tümü adına Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmaları yaptığını ifade etti.

PETROL ŞİRKETLERİNİ SERT BİR ŞEKİLDE UYARDI
Erdoğan, Rumların bununla da yetinmediğini ifade ederek, "Ada'nın güneyinde petrol ve doğalgaz ruhsat sahalarını belirlemiş, buralara uluslararası petrol firmalarını davet etmiş, onlara araştırmalar yaptırmıştır.

Bu oldu bittilerin, Kıbrıs Türklerinin eşit hak ve çıkarlarını ihlal ettiğine, Birleşmiş Milletler kapsamlı çözüm görüşmelerinin ruhuna ve lafzına aykırı olduğuna ve bölgede gerginliğe sebebiyet verdiğine en başından beri uluslararası toplumun dikkatini çekmiştik.

Bu konuların, Kıbrıs meselesine bulunacak kapsamlı çözüm sonrasına bırakılması gerektiğini, Ada'daki iki tarafın da Ada'nın doğal kaynaklarından eşit temelde ve birlikte faydalanması icap ettiğini, zira iki tarafın da bu doğal kaynaklar üzerinde meşru hakları bulunduğunu söylemiştik" dedi.

RESTE REST
Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin İsrail'le Doğu Akdeniz'de petrol arama çabasına Ankara, KKTC açıklarında sondaj yaparak karşılık veriyor.

Türkiye ile KKTC de stratejik ortaklık oluşturan Kıta Sahanlığı Anlaşması'na New York'ta imza attı. Anlaşma, Başbakan Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında imzalandı.

Anlaşma, Türkiye'ye, KKTC'nin 12 mil açığında petrol arama hakkı veriyor. Anlaşmayla ilk aşama olarak iki ülke arasındaki kıta sahanlığı ile münhasır ekonomik alanlar belirlendi.

DÜĞMEYE ERDOĞAN BASTI
İkinci aşamada ise Türkiye, KKTC'nin belirlenen münhasır ekonomik alanlarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için lisans isteyecek. İki ülke yetkilerinin birkaç haftadır sürdürdükleri temaslar sonunda hazırlanan anlaşmanın imzalanması için son talimatı Başbakan Erdoğan verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Erdoğan ile önceki gece yarısı yaptığı görüşmenin ardından İsrail Başbakanı Netanyahu ile de bir araya geldi.

Obama, İsrail ve Türkiye arasında özür krizinde çözüm aradı ancak İsrail'in uzlaşmaz tavrı nedeniyle sonuç alamadı. Erdoğan da, Kıta Sahanlığı Anlaşması için düğmeye bastı. Erdoğan ile Eroğlu, dün akşam saatlerinde anlaşmayı imzaladı. Başbakan Tayyip Erdoğan imza töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

PROTESTO EDİYORUZ
"Oldu bittilerin Kıbrıs Türkü'nün haklarını ihlal ettiğine, bölgede gerginliğe sebebiyet verdiğine uluslararası toplumun dikkatini çekmiştik. Bu konuların kapsamlı çözüm sonrasına bırakılması gerektiğini, her iki tarafın adanın doğal kaynaklarından birlikte ve eşit bir şekilde faydalanması gerektiğini, iki tarafın da meşru hakları olduğunu söylemiştik. Sayısız kere sağduyu çağrısında bulunmuştuk.

2003'ten bu yana ikili düzeyde ve uluslararası platformlarda KKTC'yle birlikte önemle vurguladığımız görüşlerimize ve ikazlarımıza rağmen Rum yönetimi geçmişte ara verdiği çalışmaları yeniden başlatmıştır. Rumların bu sorumsuz tahrikler ve tek yanlı adımın protesto ediyoruz.

RUMLAR ÇÖZÜME HAZIR DEĞİL
"Bu adım, BM müzakerelerinde kritik ve belirleyici bir dönemde atılmış olup Rum tarafının Kıbrıs Türklerinin haklarını yok saydığını, ortak bir gelecek düşünmediğini ve kapsamlı bir çözüme hazır olmadığını göstermiştir.

Bu duruma ne bizim ne de Kıbrıs Türklerinin kayıtsız kalamayacağını, Kıbrıs Türklerinin hak ve hukukunu korumak için bir dizi somut adım atacağımızı dile getirmiştik. Bunun bir göstergesi olarak Türkiye ile KKTC arasında Kıta Sahanlığı Sınırlandırma anlaşması imzalamış oluyoruz."

ENERJİ ŞİRKETLERİNE YAPTIRIM
"Bu anlaşma ile Türkiye ile KKTC'nin Akdeniz'deki kıta sahanlıklarının bir bölümü uluslararası hukuka uygun olarak belirlenen 27 coğrafi koordinatın birleştirilmesiyle elde edilen bir çizgiyle belirlenmiştir. Anlaşmada bu sınırlandırma çizgisinin doğu ve batı uçlarının ilerletilmesi, gelecekte ilgili tarafların uluslararası hukuk kurallarına ve hakkaniyet ilkelerine göre yapılacak anlaşmalara bağlandı. Böylece bu konu Kıbrıs sorunun çözümüne bağlanmıştır.

Anlaşmada ayrıca Türkiye ve KKTC'nin Kıbrıs sorununa barışçıl bir çözüm bulunması için çaba göstereceği de vurgulanmıştır. Rumlarla iş yapan ve yapacak uluslararası petrol doğalgaz şirketlerini de uyarmak istiyoruz. Bu şirketlerin Türkiye'deki enerji projelerine alınmaması ve bunlara bir takım müeyyideler uygulanması konusunda da enerji bakanlığımız bir çalışma başlatmıştır."

ÇÖZÜMSÜZLÜĞE ÇANAK TUTMAYIN
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada "Rum tarafı Kıbrıs adasının deniz alanındaki zenginlikleri tek yanlı olarak düzenleme faaliyetlerine girişmiş, tek yanlı anlaşmalar yaparak ruhsatlar vermiştir" dedi.

"Rum tarafı verilen söze rağmen müzakerelere yoğunlaşmak yerine bu gibi hususlarla ortamı germeyi seçmiştir" diyen Eroğlu, şunları söyledi: "İmzaladığımız bu anlaşma Rum muhataplarımızı bu davranışlarından vazgeçirmeye yönelik önleyici adımdır. Adanın etrafındaki tüm zenginliklerin hem Kıbrıslı Türklere hem de Kıbrıslı Rumlara aittir. Rum tarafının bu davranışlarını tolere eden herkesin çözümsüzlüğe çanak tuttuklarını bilmeleri gerekir. Bu çalışmalara çözüme ulaşıncaya kadar son verilmesi çağrısı yapıyoruz."

KİLİT NOKTALAR KARPAZ VE MARAŞ
Türkiye'nin KKTC ile imzaladığı anlaşmada kilit noktalar, Ada'nın iki ucunda bulunan Karpaz ve Maraş. Bu iki uç noktanın kıta sahanlığı olarak 12 mil kabul edildiğinde, Türk gemileri, Rum ve İsrail gemilerinin çalışma yaptığı 12'nci parselde karşı karşıya gelecek.

Türkiye, bugüne kadar sadece kendi kıta sahanlığında arama yapılması için uluslararası ruhsatlarını ilan etti. Buna karşın Türkiye, Ada'nın hiçbir bölgesinde arama ruhsatı ilan etmedi.

Kıta sahanlığı anlaşması Türkiye'ye KKTC sınırlarının 12 mil açıklarına kadar arama yapma hakkı tanıdı. TPAO, KKTC'nin 12 mil açıklarında ruhsat ilan edecek ve bunu uluslar arası enerji platformuna duyuracak.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan anlaşmada, "Kıbrıs Türklerinin, aynen Kıbrıslı Rumlar gibi Ada'nın kıta sahanlığının tümü üzerindeki meşru, eşit ve ayrılmaz haklarını da dikkate aldığını" açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu arasında bugün New York'ta imzalanan anlaşma, "Türkiye ile KKTC'nin Akdeniz'deki kıta sahanlıklarının bir bölümünü, uluslararası hukuka uygun olarak ve hakça ilkeler dikkate alınarak belirlenen 27 coğrafi koordinatın birleştirilmesiyle elde edilen bir çizgi ile sınırlandırıyor." Anlaşmada ayrıca Türkiye ve KKTC'nin Kıbrıs meselesine kapsamlı çözüm bulunması çabalarını sürdüreceği de açık bir şekilde ifade ediliyor.

Türkiye, Rumların sondaj faaliyetlerine başlaması halinde KKTC ile bir Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması yapılması hususunda mutabakata vardığını daha önce duyurmuştu. Bundan sonra atılacak adım ise KKTC tarafından Ada'nın çevresindeki deniz alanlarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na petrol ve doğalgaz arama ve çıkarma ruhsatları verilmesi olacak. Dışişleri Bakanlığı, bu konuda iki ülkenin ilgili kurumları arasında gerekli danışma ve eşgüdümde bulunulduğunu bildirdi.

"RUM TARAFININ SONDAJ FAALİYETLERİNİ DURDURMASI BEKLENMEKTEDİR"
Bakanlık açıklamasında, Türkiye'nin BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'ta yıl sonuna kadar bir kapsamlı çözüm anlaşmasına varılması beklentisi doğrultusunda, Kıbrıs Türk tarafının kararlılıkla sürdürdüğü yoğun ve samimi çabalara tam destek vermeye devam edeceği vurgulandı.

"Rum tarafının da enerjisini çözüm sürecine zarar verecek şekilde gerginlik yaratmak yönünde sarf etmektense, barış ve uzlaşma yönünde benzer bir irade ortaya koyarak sondaj faaliyetlerini durdurması beklenmektedir." denilen açıklamada, Doğu Akdeniz'in bir barış, istikrar ve işbirliği sahasına dönüşmesini de sağlayacak kalıcı bir uzlaşıya varılması ve Kıbrıs'ın doğal zenginliklerinin Ada'nın ortak sahibi olan iki halk tarafından hakça paylaşılmasının böylece mümkün olabileceğine dikkat çekildi.