Kan kardeş

Amansız bir hastalıkla savaşıyordu. Ama ilacı umut ve destek oldu. Binlerce kişi Gamze'ye uygun ilik bulunması için hastanelere koştu...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :15 Şubat 2012
Kan kardeş

Yüzündeki gülümseme hayatın anlamı oldu. O, tüm olumsuzluklara inat "yaşamalıyım" diye soludu. Tek umudu biricik oğlu Atakan ve eşi için bir ömür mutluluktu. Bir bedenden çıkan bu duygular, tüm Türkiye'den duyuldu. 29 yaşındaki lösemi hastası Gamze Akbaş'ın "Yaşamak istiyorum" çığlıkları, kardeşliğin adı oldu. Gamze'nin yaşam dolu sözlerini duyan herkes, ona şifa olmak için hastanelere koştu. O heyecanın yaşandığı yerlerden biri de Ege Üniversitesi Kan Merkezi Müdürlüğü'nün koridorları oldu.

1 GÜNDE 175 KİŞİ BAŞVURDU
2 günde 300 kişinin kemik İliği Donörü olmak için kan verdiği Ege Üniversitesi Kan Merkezi Müdürlüğü önünde dün uzun kuyruklar oluştu. Normalde ayda 3- 4 kişinin başvurduğu merkeze bir günde 175'i aşkın kişi kemik iliği donörü olmak için koştu. Ege Üniversitesi Kan Merkezi Müdürü ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok ise gelişme karşısında çok mutlu olduklarını dile getirdi. Aydınok, "Sadece Gamze için değil birçok çocuğumuz için kemik iliğine ihtiyaç var. Bu duyarlılık devam etmeli" diye konuştu. TAKVİM'in kampanyası sayesinde Gamze'nin 35 kuzeninden alınan kan örnekleri de İstanbul Üniversitesi Hastanesi'ne gönderildi. Bu arada kan vermek isteyenlerin başvurabilecekleri merkezler şunlar: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi, Selçuk Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi Kan Merkezi.

BÜROKRATİK ENGELLER BİTMEK BİLMİYOR
Lösemi hastası Gamze Akbaş'ın çığlığı, gözleri yeniden kemik iliğine çevirdi. Ancak binlerce kişinin umudu olabilecek ilik bağışı, engelli bir mücadeleydi. Zira hastaları tedavi etmek için milyarlar harcayan Türkiye, hastalığa çare olacak tedavilerdeki bürokratik engelleri aşamıyor. Kanser hastalarının tüm masraflarını üstlenen devlet, ne yazık ki kemik iliği bağışı yapmak isteyen vatandaşın test masraflarını ödemiyor. Kemik iliği bağışında bulunmak isteyen vatandaş, 800 TL'lik test ücretini kendisi veriyor. Ankara Üniversitesi Akraba Dışı Doku ve Kordon Kanı Bankası proje sorumlusu Prof. Dr. Meral Beksaç ise söz konusu masrafı Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğiyle aştıklarını söylüyor.


Kadir KEMALOĞLU