HiYERARŞiNiN KANITI
Ayrıca 12 Haziran 2009'da, İrticayla Mücadele Eylem Planı deşifre olduğunda, Başbuğ'un yurt dışında bulunduğu ve yerine Işık Koşaner'in vekalet ettiği belirtildi. Ancak dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Hasan Iğsız'ın, bu konuda Koşaner'le görüşmeyip Başbuğ'u arayarak onun emriyle soruşturmaya izin verdiği belirtildi ve "Iğsız prosedür dışına çıkarak örgütsel hiyerarşiyi göz önüne sermiştir. Bu durum benzer faaliyetlerin kanıtıdır" denildi.
'KIŞKIRTTI VE YÖNETTi'
Başbuğ'un "kağıt parçası" dediği İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın bilgisi dahilinde hazırlandığı, sanık Iğsız'ın kontrolünde Albay Dursun Çiçek tarafından yazıldığı iddia edildi. Başbuğ'un, darbe ortamı oluşturmak için halkı kışkırttığı ve hükümete karşı psikolojik harekat faaliyetini yönettiği de belirtildi.
BAŞBUĞ 6 OCAK'TA TUTUKLANMIŞTI
Org. İlker Başbuğ, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davası kapsamında 6 Ocak'ta tutuklanmıştı. Bedrettin Dalan ile Albay Dursun Çiçek hakkında açılan bu dava "Internet Andıcı" davası, aralarındaki hukuki bağlantı nedeniyle birleştirilmişti. Ortak davada 15'i tutuklu 29 sanık yargılanıyor.
INTERNETTEN HAREKAT!
TSK içindeki "örgüt mensupların, kurdukları internet sitelerini hükümete karşı psikolojik harekat için kullandığı" da yazılan iddianamede şöyle denildi: "irtica.org" ve "turkatak gibi siteler, Genelkurmay Bilgi Dairesi'ne sızan Ergenekoncular tarafından kurulduğu, deşifre olunca kapatıldı. Gelen emir üzerine Dursun Çiçek, bilgisayarları sildi. irtica.org'da yazılanlar AK Parti kapatma davasında delil olarak gösterildi.
BÜYÜKANIT TANIK OLACAK
Başbuğ hakkındaki dikkat çekici iddianame ortalığı sarsarken dün, Balyoz davasında da sürpriz bir gelişme yaşandı! İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Genelkurmay'ın bir diğer eski Başkanı olan Org. Yaşar Büyükanıt ile Org. İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu'nun Balyoz davasında tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Öte yandan davadaki 11 sanığın avukatı Mahir Işıkay, seminer döneminde Kara Harp Akademisi Komutanı olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in duruşmada tanık olarak dinlenmesini istedi.
KİMLİĞİ İLE İNANDIRDI
İddianamede, Başbuğ'un yürütülen soruşturmaları ve delilleri kara propaganda yöntemiyle itibarsızlaştırmayı, adli birimleri baskı altına almayı ve sindirmeyi amaçladığı belirtildi. Başbuğ'un 'resmi kimliğini' inandırıcılık noktasında kullandığı, Internet Andıcı davası sanıklarının da lideri olduğu iddia edildi.
BU BİR KİŞİSEL SUÇ
13. Ağır Ceza Mahkemesi, suç tarihinde Genelkurmay Başkanı olan Başbuğ'un eylemlerinin göreviyle ilgili olmadığını, "kişisel suç" kapsamında yer aldığını belirterek, davaya Anayasa Mahkemesi'nin bakmayacağını kaydetti.
Veli SARIBOĞA