Kanserle kol kola

Hayatın tadı değişti! Kolaya rengini veren madde kanserojen çıkınca Coca Cola ve Pepsi panikledi. Firmalar asırlık formüllerini değiştirme riskiyle karşı karşıya geldi!

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :10 Mart 2012
Kanserle kol kola

İÇİNDEKİLER

İlk olarak ABD'de 1886 yılında üretildi. The Coca Cola Company şirketinin çatısı altında dünyaya servis edildi. "Bağımlılık" yapan Coca Cola'yı bu kez bir hemşehrisi izledi. 1903 yılında ABD'de kurulan Pepsi şirketi, kolaya ikinci tadını verdi. Ancak asırlık iki firma, küresel ölçekte en popüler içeceğe tadını veren formüllerini değiştirme riskiyle karşı karşıya geldi.

BAŞKA BİR TARİF...
Bu riskin nedeni ise yüzyılın kabusu olan kanserdi. Kaliforniya eyaleti, kansere yol açan maddeler listesine kolaya karamel rengini veren "4-metimidazol" isimli maddeyi de aldı. "4-metimidazol" adlı maddeyi yüksek miktarda içeren ürünlere, "Kanserojen riski taşıyor" ibaresinin konulması kararlaştırıldı. Bunun üzerine harekete geçen Coca Cola ve Pepsi, karamel rengini elde etmek için kanserojen olmayan başka bir tarif kullanacaklarını açıkladı.

FARELERDE KANITLANDI

Gazlı içecek pazarının yüzde 90'ına sahip olan iki rakip şirket, içeceklerin lezzetinde bir değişiklik fark edilmeyeceğinin altını çizdi. Öte yandan bir araştırmada söz konusu kimyasal maddenin denek farelerde kansere yol açtığı tespit edilmişti. ABD Gıda ve İlaç Dairesi ise laboratuar deneylerinde farelere verilen miktarda kimyasalın kana karışması için bir insanın günde bin kutu Coca Cola ya da Pepsi içmesi gerekeceğini iddia ediyor.

SIR TARİF BİR TÜRK'E EMANET
Milyarlarca dolarlık sermayesi bulunan Coca Cola'nın 126 yıllık sırrı, bir Türk'e emanet. Coca Cola'nın CEO'su olan Muhtar Kent, sır tarifi çelik bir kasada saklıyor.

* Coca Cola'nın en büyük rakibi ise Pepsi. Pepsi, daha çok ünlüsü bol reklamlarla dikkat çekiyor. Dünya tanıtımını Jennifer Lopez ve Beyonce ile yapan firma Türkiye'de ise Bülent Ersoy'la anlaştı. Ersoy, 2.5 milyon TL karşılığında Pepsi'nin yüzü oldu.

UZMANLAR NE DİYOR?

PROF. DR. ERKAN TOPUZ:
"4- metimidazol" adlı maddenin aşırı kullanımı, DNA'lar üzerinde yıkıcı etki yaratıyor ve kansere yol açıyor. Bunlara sadece kola değil meyve suları da dahil. Tatlandırıcıların içindeki mısır şurubu da çok tehlikeli. Bu da kanserojen etki taşıyor. Kolanın formülünün değiştirilmesi çok doğru bir karardır.

PROF. DR. ZİYA MOCAN:
Karamel, yakılarak elde ediliyor. Yanık maddelerin tamamının yani karbon yanmasının kansere neden olabileceği bilinir. Özellikle de mide, bağırsak kanserlerine yol açabiliyorlar. Eğer karar kesinleşir ve insanlarda da kansere neden olduğu kanıtlanırsa kolalı içecekler tamamen yasaklanabilir.

PROF. DR. AHMET RASİM KÜÇÜKUSTA:
"4-metimidazol" adlı madde şekere yüksek ısı verilmesiyle üretiliyor. Söz konusu madde akciğer, karaciğer, tiroit ve kan kanserine yol açıyor. Karamel boyası sadece kolaya değil farklı besinlere de katılıyor. Dolayısıyla insanlar bu maddeyi başka türlü de alıyor.


NURDENiZ ERKEN