Kozmik çanta

ÖSYM Başkanı Ali Demir'in çantası, birçok özellik taşıyor TÜBİTAK'ın tasarımı bu çanta, şifrenin iki kez hatalı girilmesi halinde kendi kendini imha ediyor...

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi 05 Aralık 2012
Kozmik çanta

İÇİNDEKİLER

ÖSYM, kopya skandalı iddialarının ardından istihbarat servislerinin benzeri bir güvenlik sistemine geçti. Özellikle ÖSYM Başkanı Ali Demir için TÜBİTAK tarafından hazırlanan plastik çanta, Görevimiz Tehlike filmini anımsattı. İşte o çanta ve ÖSYM'nin güvenlik önlemi:

İNTERNET YASAK
* Soru kitapçıklarının basıldığı matbaa, dünyanın en güvenlikli hapisanelerini andırıyor. Öyle ki, binaya girmek için 5 kez güvenlikten geçmeniz gerekiyor. Başkan Demir'e dahi aynı muamele yapılıyor.
* ÖSYM görevlileri ve matbaa çalışanları, en üst kattaki odada kalıyor.
* Soruları hazırlayacak personelin seçiminde çok özen gösteriliyor. Soru uzmanlardan birinin yakını sınava girecekse, o kişi hemen ÖSYM'den gönderiliyor. Soru kitapçığını hazırlayan ekibin odasında 20'ye yakın bilgisayar var. Ancak hepsinin ortak özelliği, internet bağlantılarının olmaması.
* Başkan Ali Demir, plastik bir çanta kullanıyor. Bu çantayı TÜBİTAK hazırladı. ÖSYM, bu çantayı, "Sır cihazı" olarak tanımlıyor. Çantanın şifresini sadece Demir biliyor. Eğer şifre iki kez hatalı girilirse, çanta otomatik olarak kendini imha ediyor. Görevimiz Tehlike filmlerinde olduğu gibi.

ÇÖP BİLE ATILMIYOR
* Matbaanın her kapısı parmak iziyle açılıyor. 100'ün üzerinde elektronik sinyal kesici (Jammer) matbaanın en dikkat çeken özelliklerinden biri. Eğer jammerlardan biri of olursa, sistem yetkilileri uyarıyor.
* Binadaki çöpler dahi atılmıyor. Çünkü her türlü riske karşı önlemler alınmış durumda. Aksi durum, cezalandırılıyor.