Dünya nüfusunun yarısından fazlasının artık şehirlerde yaşadığını anlatan Bayraktar, Türkiye'nin 75 milyonun nüfusunun yüzde 78-80'inin şehirlerde yaşadığını ifade etti.
Bu süreç içerisinde 16 olan büyükşehir sayısının 29'a çıkarıldığını hatırlatan Bayraktar, büyükşehir belediyelerinin kentlere ve vatandaşlara sağladığı faydalara değindi.
Bakan Bayraktar, bugün yeni bir sistemin, atık ve temiz suların bilgisayar ortamında takip edilmesini sağlayan bir sistemin kente kazandırıldığını, bu sistemin diğer illere de yayılacağını dile getirerek, şunları söyledi:
''Biz gerçekten sanayicilerimizin çalışma ortamlarını, onların çalışma iklimlerini iyileştirmek, bürokratik mevzuatı azaltmak ve onların çalışma şevklerini artırmak mecburiyetindeyiz. Yeşillendirme noktasında, atık su arıtma noktasında, bacalardaki emisyonun azaltılması noktasında çok daha ciddi bir duruma gelmek mecburiyetindeyiz.''
''AVRUPA'DAN İLERİYİZ''
Türkiye'nin çevreci bir toplum olduğunu, çevreci bir inancın bireyleri olduklarını aktaran Bayraktar, ''Biz her konuda değil ama bazı konularda inanın, çevreciliğin bazı departmanlarında, bazı konularında Avrupa'dan daha ilerdeyiz. Çok daha ilerdeyiz. Onlar atıkları getirip bizim Karadeniz'e boşaltıp giderlerdi gemilerle. Biz onu yapmayız. Bizim sanayicimiz bunu yapmaz'' diye konuştu.
Denetimleri artıracaklarını vurgulayan Bayraktar, ''Denetim yaparken itip kalkmayacağız. Denetim yaparken sanayicimizi kollayacağız. Bu sistemle denetimler daha kolay yapılır duruma geldi. Denetim olmadan olmaz. Biz atık su arıtma tesislerinde belediyelerin verdiği enerji paralarının yarısını hibe olarak veriyoruz. Bundan sonra bunları daha da artıracağız'' ifadesini kullandı.
Bayraktar, el birliğiyle Türkiye'yi kalkındırmaya, muasır medeniyetler seviyesine çıkartmaya, dünyanın en modern en gelişmiş ülkesi yapmaya, çevreci, sanayi ürünleri üretmek için daha çok teknoloji okuyan nesiller yetiştirmeye gayret edeceklerini dile getirdi.
Bakan Bayraktar, 4 4 4 sisteminin bir önemli büyük ayağının da bu olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
''Biz yavrularımızı ilkokuldan itibaren kendi heves ettiği, kabiliyetli olduğu mesleklere yönlendirilip teknik elemanlarımız yetişsin, mühendislerimiz eli nasırlı olsun, 10 parmağında 10 marifet olsun. Dünyanın neresinde olursa olsun bilgiyi alıp getirebilen, teknolojiye uyarlayabilen bilgiyi teknolojiyle bütünleştirebilen nesiller olsun. Biz hakikaten artık buluşlar yapalım, icatlar yapalım, kaliteli ürünler yetiştirelim, uçak sanayinde, silah sanayisinde çok daha ileriye gidelim. Bunu başaracağız.''
Türkiye'nin AK Parti ile birlikte her alanda büyük gelişmeler gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, Türkiye'nin kalkınmasına, dünyanın imrenerek baktığını, bunun da istikrar ve güven sayesinde olduğunu bildirdi.
Bayraktar, daha sonra Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile merkezin açılış kurdelesini kesti.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARINI İNCELEDİ
Törenin ardından kentsel dönüşüm alanı kapsamında bulunan Erenler ve Cedit mahallelerinde saha incelemesinde bulunan Bayraktar, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bu mahallelerin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin modern yapılanmasının ciddi bir örneği olduğunu kaydetti.
Bütün şehirlerin salaş, depreme dayanıksız, kaçak yapılardan kurtarılmasını istediklerini dilen getiren Bayraktar, şöyle konuştu:
''Böyle ağaçlandırılması, yeşillendirilmesi olsun istiyoruz. Bunu adım adım, bütün görselliğini artıracak Türkiye'nin her tarafına bunu yaymak. Kocaeli yıllardan beri sanayileşmenin getirdiği olguyla yoğun göç almış ve devlet bunun arkasından gitmiş. 8 senedir, 10 senedir burada yapılan ciddi çalışmalarla burada 10 bin konut tamamlanacak. Valiliğimiz, belediyemiz, TOKİ, bir taraftan Bakanlık olarak biz de bunlara yardım ediyoruz, koordine ediyoruz. El birliğiyle bunlar geliştireceğiz. Belki 10 sene sonra Kocaelimiz bambaşka bir çehreye bürünecek, bambaşka bir fotoğraf verecek.''