Genel Müdürlük, söz konusu iş ortaklığına 15 gün içinde iş yeri teslimi yapacak. İş ortaklığı, Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük onarım ve yapısal takviyesi işine iş yeri tesliminin ardından başlayacak.
Karayolları Genel Müdürlüğü, Boğaziçi Köprüsü'nün hizmete girişinin 40. yılı dolayısıyla yapılacak ağır bakım çalışmaları ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük onarım ve yapısal takviyesi için 25 Eylül'de ihale yaptı. İhalede, en düşük teklifi veren Makyol-IHI iş ortaklığı, Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük onarım ve yapısal takviyesi işini kazanmıştı.
YAPILACAK ÇALIŞMALAR
Boğaziçi Köprüsü'nün hizmete girişinin 40. yılı dolayısıyla yapılacak ağır bakım kapsamında, onarım, yapısal takviye ve askı halat değişimi çalışmaları 2014'te tamamlanacak. Söz konusu çalışmalarda 236 halat değiştirilecek. Boğaziçi Köprüsü'nün çapraz halatları, FSM köprüsündeki gibi dikey hale getirilecek.
1973 yılında hizmete giren Boğaziçi Köprüsü'nün bakım çalışmalarında dünyada kullanılan en ileri teknoloji ürünleri kullanılacak. Çalışmaların ardından köprünün en az 40 yıl daha hizmet vermesi bekleniyor.
Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerindeki ana halatlara ve ankraj bloklarına, Japonya'da da kullanılan son teknoloji ürünü nem alma sistemi kurulacak. Sistemle kuru hava verilecek halatların çürümesi önlenecek.
Çalışmalar kapsamında Boğaziçi Köprüsü'ndeki elektrik aksamı değiştirilecek. Tabliye ile kuleler arasına izolatörler, köprünün sallanma veya deprem sırasında zarar görmesini engellemek amacıyla köprü ayaklarına enerji sönümleyici damperler konulacak. Boğaziçi Köprüsü'nün 40 yıldır hizmet veren kule asansörleri ve elektrifikasyon sistemleri yenilenecek.