Özgür Paşa

Türkiye'nin 26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ özgürlüğüne kavuştu. Başbuğ, Ergenekon Terör Örgütü'nün yöneticisi olarak girdiği Silivri Cezaevi'nde 26 ay tutuklu kaldı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :08 Mart 2014
Özgür Paşa

İÇİNDEKİLER

Ergenekon davasında, 6 Ocak 2012'de tutuklanan Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 2 yıl 2 ayını Silivri Cezaevi'nde geçirdikten sonra tahliye oldu. Başbuğ'un, 12 Haziran 2007'de Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarının ardından yürütülen soruşturma sonucunda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davası kapsamında yargılanması süreci Ocak 2012'de başladı. Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesince işletilen internet siteleri ve "internet andıcı"na ilişkin 22 sanık hakkında düzenlenen iddianameyi 29 Temmuz 2011'de kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" ile birleştirdi.

TAKDİR YÜCE MİLLETİNDİR
Başbuğ, 6 Ocak 2012'de tutuklandı. Silivri Cezaevi'ne götürülürken, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Genelkurmay Başkanı, terör örgütü kurmaktan tutuklandı. Takdir yüce Türk milletinindir" diye seslendi. Aylarca duruşmaya katılmadı.

'HAK İHLALİ VAR' DENİLDİ
Hakim karşısına ilk kez 26 Mart 2012'de çıktı. Kısa bir konuşma yaparak savunma yapmayacağını söyleyen Başbuğ, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenilmesi sırasında ve esas hakkındaki savunma ve karar duruşması olmak yapmak üzere bazı oturumlara katıldı. Başbug sürekli tahliye talep etti ama İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise, tüm başvuruları ve yetkisizlik itirazlarını dikkate almadı. Başbuğ "Ergenekon Terör Örgütü yöneticisi" olmak suçuyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin önceki gün verdiği "Hak ihlali var" kararıyla Başbuğ'un avukatı dün tekrar tahliye istedi. 20. Ağır Ceza da oybirliği ile bu talebe onay verdi. Türkiye'nin 26. Genelkurmay Başkanı Başbuğ, 26 ay sonra dün hapisten salıverildi. İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, İlker Başbuğ hakkında tahliye gerekçesi olarak, "Sabit ikametgah sahibi olması, sosyal durumu, tutuklu kaldığı süre, delillerin toplanmış olması, tutuklamadan beklenen gayenin elde edilmiş olması" hususlarını gösterdi.

ANAYASA MAHKEMESİ: YÜCE DİVAN'DA YARGILANMALI
Gerekçeli kararını açıklayan Anayasa Mahkemesi ise Başbuğ hakkında tutuklama kararı veren mahkemenin "görevli" olmadığını açıkladı. Başbuğ ile ilgili görevli mahkemenin Anayasa'nın 148. maddesinin 7. fıkrası gereğince Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi olması gerektiğini ifade eden AYM, gerekçeli kararında "İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanmalıydım" yönündeki talebinin dayanaktan yoksun olmadığını ve Yüce Divan'da yargılanması gerektiğini belirtti.

HUKUKSUZLUK SONA ERDİ
Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, tahliye kararının ardından Çağlayan Adliyesi çıkışında açıklama yaptı. Sezer, "İçerideki son masum insan çıkana kadar gözümüz aydın demeyeceğim. Hapiste çok daha ciddi sağlık sorunlarıyla mağdur olmuş, mağdur edilmiş, insanlar var. Ümit ediyorum tez zamanda onların dosyaları, önce özgürlükleri iade edilmek suretiyle, sonra da beraat kararıyla çözülür" diye konuştu.

ÖZEL YETKİLİ TAHLİYE!
Anayasa
Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkındaki 'ihlal kararı' ve Özel Yetkili Mahkemeler'in kapatılmasına ilişkin yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra azami 5 yıllık tutukluluk sürelerini dolduran sanıklar tahliye dilekçesi yağdırdı. Özel Yetkili 14 Ağır Ceza Mahkemesi'nin, yasanın yürürlüğe girdiği gün Hrant Dink cinayeti davasının azmettircisi olan 'Büyük Abi' lakaplı Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu 14 kişiyi alelacele tahliye etmesi ise dikkat çekti. Bu karar özel yetkili mahkemelerin kapatılmasına bir tepki olarak değerlendirildi.

Veli SARIBOĞA