Akşam gazetesinin haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kullandığı kriptolu telefonunun dinlendiğinin belirlenmesinin ardından, TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı ve TÜBİTAK'a bağlı Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanlığı görevlerinden alınarak, hakkında soruşturma başlatılan Hasan Palaz'ın, "ses uzmanı" olduğu ortaya çıktı.
ULUSLARARASI KONGRELERDE
Özellikle, "Ses ve konuşmadan kimlik tanıma" konusunda bilimsel çalışmalar yaptığı belirlenen Palaz'ın, yıllarca başkanlık koltuğunda oturduğu BİLGEM'de de, aynı konuda çalışmalar yürüttüğü belirlendi. 2006 yılından bu yana konu üzerinde yoğunlaşan Hasan Palaz'ın bazı çalışmalarının, uluslararası kongrelerde de sunulduğu ve çeşitli makalelerde kaynak gösterildiği dikkat çekti.
Palaz'ın uzmanlık alanları arasında yer alan "ses ve konuşmadan kimlik tespiti", 2000'li yıllarla birlikte geliştirilen ve "TREN-SI" diye adlandırılan yazılım programıyla yapılabiliyor. Program, cep telefonundan, bilgisayara ve otomobile varana kadar bir çok cihazın sesle kullanımına imkan sağlıyor. Devletin üst düzey yönetimi ile askeri alanlar, istihbarat servisleri, bankacılık sektörü gibi "güvenlik ve gizlilik" gerektiren alanlarda tercih edilen teknoloji, şifre veya anahtar yerine "ses" formülü ile çalışıyor. Bu alanda bilimsel çalışma yapan uzmanların üzerinde en fazla yoğunlaştığı nokta ise "seslerin taklit edilebilme riskinin en aza indirilmesi" konusunda oluyor. Bunun için de orijinal sesin yüklendiği yazılım programına, orijinal sese çok yakın ses ve vurgularla saldırı yapılıyor. Sistemin yanılgı payı bu yolla test edilmiş oluyor.
DUBLAJLAR PALAZ DÖNEMİNDE
Hasan Palaz'ın, "ses ve konuşmadan kimlik tanımı" konusundaki uzmanlığının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydının ortaya çıkması, TÜBİTAK'a yönelik şüpheleri güçlendirdi.