Facianın Edirne'den Kars'a tüm ülkeyi üzdüğünü ifade eden Yıldız, bir daha böyle olaylar yaşanmamasını temenni etti.
Maden faciasının pek çok yönü olduğunu belirten Yıldız, "Orayı izleyenler, bir atlama yapmışlarsa kusura bakmasın herkes hatasının bedelini ödeyecek, ister kamu olsun ister özel sektör. Bu işin insani, idari, siyasi, adli birçok yönleriyle gidiyoruz. Ölümün gerekçesi olabilir ama mazereti olmaz. Eğer burada deprem, sel gibi bir doğal afet yoksa mani olamayacağımız, belki orada kısmen mani olabileceklerimiz olsa da, orada tabii afet yoksa kusur vardır. Bu kusurun sahibi kimse o bedelini öder" şeklinde konuştu.
Yıldız, 2010 yılında Türkiye'de 43 bin adet madencilikle ilgili ruhsat olduğunu, bunun çok olduğuna kanaat getirdiklerini ve azaltmaya çalıştıklarını söyledi.
Bütün sektörlerin başlıca sorunları arasında kullanılmayan atıl yapılar geldiğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:
"Aramalara yapılan müracaatların sayısının artmasının aramaları arttırdığı anlamına gelmediğini belirledik. Ruhsatını alıp da zamanını bekleyen ve elindeki ruhsatı aldığı fiyatın çok fazla katına satmaya çalışan ve çantacılar diye tabir ettiğimiz kesimin son bulması gerektiğini düşündük. İlk 2 yıl içinde 23 bin ruhsattan vazgeçildi. Ülke kaynakları için bu yazıktır, günahtır. Organize sanayi bölgesinde de yıllar önce teşvik etmek amacıyla verilen arazilerin bugün kullanılmaması bir haktır."
- Enerji verimliliği
Sanayicilere enerji verimliliği konusunda hassas olmaları uyarısında bulunan Yıldız, enerji verimliliği sayesinde yatırımların kısa süre içinde amorti edildiğine dikkati çekti.
Ülkenin kalkınması için enerji verimliliğinin önemli olduğunun altını çizen Yıldız, şöyle devam etti:
"Her birimizin çalıştığı farklı sektörler var. Yeri geldiğinde 7-8 yılda amorti yapabilen sektörlere yatırım yapıyorsunuz. Ama öyle bir işlem yapıyorsunuz ki yatırımınız iki yılda kendisini amorti ediyor. Bunu hem kendi adımıza hem de geleceğimiz adına yapmalıyız. Bu konuya bir finansman, yatırım ayıralım. Enerji sektörü büyümeye devam ediyor, enerji verimliliğiyle ilgili kalemler büyümeye devam ediyor. Verilen rakamlara göre, Almanya'nın izolasyona ayırdığı metrekareyi aşmış durumdayız, yani biz doğru bir yoldayız ancak bunu daha da kaliteli, vasıflı hale getirmeliyiz. Sanayideki enerji verimliliğinden kaynaklanan miktar yalnızca yılbaşına her yıl 6,5 milyar lira. Bu yepyeni bir baraj, kurgu demek."
- "2013'te 7 bin megavat kurulu güç eklendi"
Hem doğal gazın hem de elektriğin uygun maliyetlerle kullanıldığını anlatan Yıldız, "Türkiye, geçtiğimiz 2013 yılında 7 bin megavat daha kurulu güç ekledi, kendi kurulu gücüne. 8-10 ülke sayabilirim ki bu ülkelerin kurulu gücü kadar Türkiye'ye 2013 yılında güç eklendi. Bugün kurulu gücü 7 bin megavattan daha az olan en 20 ülke var. O ülkenin kendisi kadar eklendi" diye konuştu.
- Okmeydanı'nda yaşananlar
Türkiye'de siyasi istikrarı sıkıntıya sokmak isteyen bir yapı olduğunu aktaran Yıldız, bu yapının ülkeyi her vesileyle yıpratmaya çalıştığını dile getirdi.
Bakan Yıldız, Okmeydanı'nda yaşanmasını istemedikleri olaylarda 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsattı.
Olayların ardından "Hükumet acaba istifa eder mi" yorumlarının yapıldığını kaydeden Yıldız, "Siz iş yerinizde istemediğiniz, temenni etmediğiniz bir kaza olduğunda iş yerini mi kapatıyorsunuz, iş yerinin sahibini mi değiştiriyorsunuz, böyle bir şey olmaz" ifadelerini kullandı
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü de organize sanayi bölgesindeki firmalar ve yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.