KAMP KURDULAR
Kaos peşinde olan dış basın, tüm adamlarını İstanbul'a gönderip felaket tellalığı yapmak için pusuya yattı. Bu kapsamda İngilizler'in başını çektiği medya organları Taksim ve çevresine yığınak yaptı. İngiliz medyasından BBC, The Guardian, The Daily Mail, Daily Mirror, Financial Times, The Guardian gibi yayın kuruluşları olay çıkmasını umdukları Taksim'e kamp kurdu.
'GÖSTERİLER MERKEZDE OLMALI'
Yine geçtiğimiz yıl Gezi'den yaptığı asılsız haberlerle dikkat çeken CNN İnternational da kaos korosundaki yerini aldı. Bunun dışında 80 kişilik bağımsız gazeteci de Taksim için İstanbul'a aktı! Ancak Gezi Parkı'yla ilgili en dehşet verici çağrı Profesör David Harvey'den (79) geldi. İngiliz Harvey, büyük bir iştahla bugün yıldönümü olan Gezi için kaos çağrısı yaptı. Harvey, şunları söyledi: "Türkiye'de artık bir şehir ayaklanmaları kültürü oluştu. Her an ikinci bir Gezi yaşanabilir. Buna etki de İstanbul'un inşaat sahası olması. İstanbul'da görüştüğüm birçok kişi, evlerinin zorla ellerinden alındığını ve yerlerine AVM yapıldığını söyledi. Yeni Gezi eylemleri 'Çok hızlı büyüyoruz. Buna dur demek' için olabilir. Bu nedenle Gezi Parkı'nın işgal edilmesi çok önemli. Eylemler şehir merkezlerinde olmalı. İktidarın güçlenmesini önlemek için şehir merkezlerindeki gösteriler önemlidir."
CHP'DEN VİDEO
CHP de gençleri meydana çekmek için düğmeye bastı. Bu kapsamda "CHP TV" tarafından Youtube'dan bir video yayınlandı. Bandista grubunun "Özgürlüğe Manuş" şarkısı eşliğinde, protestolar sırasındaki Taksim Gezi Parkı"nın görüntüleri yer aldı. Video, "Taksim Bizim Gezi Parkı Bizim" yazılı pankartın ardından, partinin "CHP Türkiye'nin Birleştirici Gücü" sloganıyla sona erdi. Videonun altında ise "Sinirlenince çok güzel oluyorsun Türkiye!" açıklaması paylaşıldı.
19:00 DAYANIŞMASI
Türkiye, Gezi olaylarıyla birlikte yeni bir sivil toplum oluşumuyla tanıştı! Taksim Dayanışma Platformu birden Gezi'nin şöhreti yakalayan unsuru oldu. Ancak platform, parkta çadırların kurulduğu ilk günlerde değil nedense protestolardan sonra kuruldu. İşte Gezi Parkı'nı kendince sahiplenen Taksim Dayanışma Platformu bu yıl için de harekete geçti. Dün kendi internet sitesi ve Twitter'dan basın açıklaması yaptı. Açıklamada adres olarak yine Taksim gösterildi. Saat olarak da 19:00'da "Meydandayız" denildi.
EMNİYET TEYAKKUZDA
Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü, "Gezi Olayları'nın" yıl dönümünde İstanbul'da yapılacak eylemlere karşı alarma geçti. Taksim ve çevresinde yaklaşık 25 bin polis görevlendirildi. Taksim ve çevrisinde yaşanacak olan olası eylemlerde kullanılmak üzere 50 adet polis TOMA aracı da görevlendirilirken, araçların eylemin şiddetinin artması üzerine devreye sokulacağı öğrenildi. Gerekli tedbirleri alan emniyet olayların, beklenen seviyede gerçekleşmesi durumunda, Metro, Tramvay, Vapur ve otobüs gibi toplu taşıma araçları normal görevlerine devam edecek. Olayların tırmanması durumunda seferler iptal edilecek.
Prof. HARVEY: Olaylara nedense hiç şaşırmadım
Prof. Dr. David Harvey, Gezi Parkı için işgal çağrısı yaptı. Ancak bu Harvey için ilk değildi. Zira Harvey daha önce bir röportaj vermiş ve "Gezi Parkı İstanbul için sembolik bir merkez. Parkı korumak için eylem yapmalarına hiç şaşırmadım. Gezi, polisin tavrı nedeniyle büyüdü" demişti. Gezi yorumları yapan Harvey bir süre önce de Diyarbakır'daki Hevsel Bahçeleri'ne gitmişti. Burada başlayan ağaç protestosunu yerinde izlemişti. Harvey 27 Mart 2014'de ise İstanbul'da, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'de Tarih bölümünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansta 'Kapitalist Kentleşmenin Çelişkileri' başlıklı bir konuşma yapmıştı.
AMANPOUR
CNN'in ünlü sunucusu Christiane Amanpour Taksim'de molotof atanları "Barışçıl eylemci olarak" tanıtmıştı.
CNN
Skandal yayınlarıyla Gezi'yi provoke eden CNN, Taksim'e adeta üs kurmuştu. Savaş muhabiri Nick Paton- Walsh ile Türkiye temsilcisi Arwa Damon, Gezi'den canlı yayın yapmıştı.
thequardian
Okmeydanı'ndaki görüntülerin, üzerinden neredeyse bir yıl geçen Gezi protestolarını yeniden hareketlendireceği anlaşıldı. Olayların çok daha şiddetli olacağı ise sosyal medyanın bir numaralı gündem maddesi arasında.
The Economist
Başbakan Erdoğan, birçok kişinin ölümüne yol açan Gezi protestolarından bu yana hep hücum halinde. Batılı dostlarından gelen azardan etkilenmeyen Erdoğan, son aylarda baskıları artırdı. İnternet sansürü, MİT Yasası ve yargıya yönelik adımlar gibi gelişmelere otoriterliğini gösterdi. Ancak, Gezi'nin yıldönümü geldi. Erdoğan'ın çatışmacı taktikleri, yatırımcı güvenini baltalamaya başladı. Ayrıca, hükümet, 31 Mayıs'ta ülke çapında kutlanması öngörülen Gezi protestolarının birinci yıldönümünü bastırmada o kadar başarılı olamayabilir. Sayın Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına yolculuğu engebeli olabilir. Çünkü büyük bir kitle, Gezi'nin yıldönümünü bekliyor.
The Times
Soma'daki trajedinin boyutu Erdoğan'ın uzlaşmaz siyasetine olan öfkeyi artırabilir. Facia, geçen yıl yaşanan Gezi protestolarını yeniden alevlendirebilir. Erdoğan, Gezi protestolarına katılanları 'hain liberal elitler' olarak nitelemişti. Ancak madencilerin ölümleriyle ilgili protestoları benzer şekilde geçiştirmek pek mümkün olmayabilir. Çünkü Gezi'nin yıldönümü çok yakın...
BBC
Twitter ve YouTube, geçici olarak kapatıldı. Erdoğan hala 'Gezi provakatörlerini' Türkiye'ye karşı komplo içinde olmakla suçluyor. Algı yöntemi oluşturmak suretiyle "Bu sene isyan etmeniz için bunları göz önünde bulundurun" önerisiyle sokak olaylarını şiddetlendirmek istiyor.