GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE İFADE VERMİŞTİ
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Necmettin Erbakan'ın parti liderliği dönemindeki 'kayıp trilyon' soruşturması ile ilgili 19 Kasım Salı günü saat 18:00 sularında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına giderek ifade verdiği öğrenildi.
Daha önce Cumhurbaşkanlığı dönemi bittikten sonra bu konuda savcılığa ifade vereceğini dile getiren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevi sona erdikten sonra avukatı vasıtasıyla Anakara Cumhuriyet Başsavcılığa başvurarak ifade vermesi için gün tayin edilmesini istedi.
İlk olarak Sabah.com.tr okuyucularının öğrendiği gelişme Abdullah Gül'ün kendi internet sitesinde de yer aldı. İşte Gül'ün kendi sitesinden yaptığı o açıklamalar;
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda bilinen adıyla Refah Partisi dönemine ait "kayıp trilyon" davası bağlamında dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade verdi.
11. Cumhurbaşkanı Gül, görev süresinin bitmesini takiben Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı dokunulmazlıkları nedeniyle işlem görmeyen hakkındaki davanın sonuçlandırılması için gerekli muamelenin yapılmasını istemişti.
Başsavcılığın ilgili dosyayı tekemmül ettirmek maksadıyla hukuki usuller çerçevesinde ifadeye davet etmesi neticesinde 11. Cumhurbaşkanı Gül dün savcılığa giderek ifadesini vermiştir.
"Kayıp trilyon" davasına bakan Ağır Ceza Mahkemesi'nin, kendisi gibi ilgisiz bütün parti yetkilileri hakkında ve özellikle de Refah Partisi'nin bu konularla ilgili Genel Muhasibi hakkında bile beraat kararı verdiğini hatırlatan Gül, "Hukukun tüm koşullarıyla eksiksiz ve kusursuz olarak işlemesi, hiçbir konuda en küçük bir kuşkunun hiçbir taraf için kalmaması maksadıyla bizzat ifade verdiğini" belirterek, bu işlemin tamamlanmasından ötürü duyduğu memnuniyeti ifade etmiştir.
KAYIP TRİLYON DAVASINDA HUKUK ZAFERİ
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, ''Kayıp Trilyon'' davasıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında vermiş olduğu ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığına'' ilişkin kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını ''kanun yararına'' bozmuştu.
Cumhurbaşkanı Gül hakkında ''özel evrakta sahtecilik'' ve ''2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılık'' iddialarından dolayı soruşturma açılmış, soruşturma sonunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığına'' karar vermişti.
Başsavcılığın kararına, şikayetçi Cahit Nalbantoğlu itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Başsavcılığın, ''Kayıp Trilyon'' davasıyla ilgili olarak Gül hakkında vermiş olduğu ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığına'' ilişkin kararını kaldırmıştı.
İtiraz üzerine verilen kararlar kesin nitelik taşıdığı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının ''kanun yararına bozulması'' istemiyle Yargıtay'a götürülmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurmuştu. Adalet Bakanlığı, istemi yerinde görerek söz konusu kararı ''kanun yararına'' bozulması istemiyle Yargıtay'a götürmüştü.
Başvuruyu değerlendiren Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Gül hakkında vermiş olduğu ''kovuşturma yapılmasına yer olmadığına'' ilişkin kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını ''kanun yararı''na bozdu.
Daire, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararına itiraz eden Cahit Nalbantoğlu'nun ''itiraz hakkı bulunmadığına'' hükmederek Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün yargılanmasına yönelik verdiği kararı kaldırdı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin kararı kesin nitelik taşıyor.