AVUKATLIK BİLE YAPAMAYACAKLAR
Karara göre Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç, haklarındaki soruşturma tamamlanıncaya kadar hiçbir yerde savcılık veya hakimlik yapamayacaklar. Soruşturma sonunda da haklarında meslekten kesin ihraç kararı verilebilecek. Bu durumda bu 4 ismin yargıyla ilişkileri tamamen kesilecek. İhraç kararı verilmesi halinde bu isimler avukatlık da yapamayacaklar. HSYK 2'nci Dairesi, savcıların eylemlerinin ayrıca adli suç olduğuna da karar verirse, soruşturma kesin olarak sonuçlandığında bu 4 isim hakkında hapis istemiyle ceza davası da açılabilecek. Bu dava, Yargıtay'da görülecek. HSYK 2'nci Dairesi kararı alırken, bu 4 savcının yargıya zarar vermesini göz önünde bulundurdu. Bu nedenle kararın gerekçesi, "Yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verme" olarak belirlendi. HSYK 2'nci Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, "görevden uzaklaştırma" kararının "soruşturmanın selameti" gibi genel bir nedene dayanmadığını, bu 4 savcının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verme intibaı oluştuğu için kararın alındığını kaydetti.
MAAŞLARININ SADECE 3'TE 2'SİNİ ALACAKLAR
Açığa alınan 4 savcı hakkındaki nihai karar daha sonra verilecek. HSYK 2'nci Dairesi, soruşturmayı tamamen bitirdiğinde 4 savcı hakkında kesin ihraç kararı verebilecek. Savcılar bu süre zarfı içinde maaşlarının sadece 3'te 2'sini alabilecekler.
SİCİLLERİ KABARIK
ZEKERİYA ÖZ: HSYK raporunda Savcı Zekeriya Öz'ün 18 Aralık'ta Emniyet Müdürlüğü'ne giderek oradaki kolluk görevlilerini tehdit ettiği vurgulandı. Fatih Belediyesi'ni baskı altına almaya çalışan Zekeriya Öz'ün bu davranışının da kanunsuz olduğu belirtildi. Öz'ün yılda 25-30 kez yurt dışına çıktığı, Dubai tatilinin masrafı olan 20 bin 259 doların da işadamı Ali Ağaoğlu'na ödettirildiği belirtildi. Öz'ün başka bir tatili ve lüks mağazalardan yaptığı on binlerce liralık alışverişleri de iş adamlarına ödettiği iddia edilmişti.
CELAL KARA: Cumhuriyet Savcısı Celal Kara'nın 17 Aralık darbe girişimi sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermediği ifade edildi. Raporda, 3419 sayfalık fezlekenin Savcı Kara tarafından incelenmediğine de vurgu yapıldı. Salih Kaan Çağlayan'ın ifadesinin 4 dakika, Barış Güler'in 7 dakika ve Mustafa Demir'in ise 14 dakika sürdüğü, böylece şüphelilerin savunma hakkının engellendiği belirtildi.
MEHMET YÜZGEÇ: Üç farklı soruşturmayı birleştirerek tek operasyon yapan Savcı Mehmet Yüzgeç'in 17 Aralık darbe girişiminde çok sayıda hukuksuz işlem yaptığına dikkat çekildi. Yüzgeç'in somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladığı ayrıca mal varlıklarına el koyduğu belirtildi. Yüzgeç'in kanunun değil polisin inisiyatifiyle soruşturma yaptığı ortaya çıktı. Yüzgeç ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'ya hiçbir bilgi ve haber vermeden arama ve gözaltı işlemleri uyguladığı kaydedildi.
MUAMMER AKKAŞ: Müfettişlerin hazırladığı raporda özellikle Akkaş'ın yaptığı usulsüzlüklere yer verildi. 22 klasörde hiçbir delilin bulunmadığı, delillerin toplanmadığı, soruşturmayı yürüten Akkaş'ın ağzı mühürlü torbaları açmadan gözaltı kararı aldığı vurgulandı. Raporda, soruşturma evrakının eksik olmasına rağmen Akkaş'ın acele ile fezleke tanzim ettiği ve operasyon talimatı verdiği belirtildi. Yolsuzluk soruşturması adı altında yürütülen darbe girişiminde Akkaş'ın telefon dinlemeleri haricinde herhangi bir delil ve araştırma ve toplanmasına girişmediği belirtildi. Raporda ayrıca yolsuzluk olduğu iddia edilen işlemlere ve ihalelere ilişkin hiçbir belge veya dosya bulunmadığı ifade edildi.
ERSAN ATAR