Dayan İnce Memed

Türk edebiyatının dev çınarı Yaşar Kemal, yoğun bakımda makinaya bağlandı. Doktoru, durumunun kritik olduğunu anlattı. Sevenleri, hayata tutunması için dua etmeye başladı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :16 Ocak 2015
Dayan İnce Memed
İstanbuL Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde Türkiye'nin en ünlü yazarı Yaşar Kemal (92), hayat mücadelesi vermeye başladı. Büyük romancı, senarist ve öykü yazarı, önceki gün 5 gündür yoğun bakımda olduğu başka bir hastaneden Çapa'ya sevk edildi. Daha önce de Çapa'da tedavi edildiği için ailesinin isteği üzerine yine aynı servise alınan Yaşar Kemal'in hemen tetkikleri yapıldı. Şuuru kapalı olarak tedavi altına alınan ünlü yazarda, akciğer enfeksiyonu ve kalp ritm bozukluğu tespit edildi. Ardından makinaya bağlandı.

BAKAN ZİYARET ETTİ

Siyaset, sanat ve sinemanın ünlüleri ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da Yaşar Kemal'i hastanede ziyaret etti. Müezzinoğlu, "Zaten son dönemde belirli hastalıkları dolayısıyla tedavi gören bir hastamız. Gerek yaşı, gerekse diğer sağlık sorunları nedeniyle çok yönlü tedavisi yapılıyor. Ümit ederim ki tedaviden olumlu neticeler alınacaktır" dedi. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, Kemal'in sağlık durumuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Genel durumu kontrol altında ve stabil. Uygun ilaç ve destek tedavileri yapılıyor. İyileşme belirtilerinin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Akciğer enfeksiyonu ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle yoğun bakımda. 'Ne kadar daha yoğun bakım biriminde tedavisine devam edilecek?' soruları var. Bu konuyu şu anda öngörmemiz mümkün değil. Ancak durumunda bir bozulma olmaması, seyrinin giderek daha iyiye çevrilmesi beklentilerimize sebep oluyor. Bu konuda umutluyuz" dedi. Hastanedeki tüm uzman ekiplerin Kemal'le yakından ilgilendiklerini vurgulayan Karan, kısa zamanda daha iyi haberler vermeyi umut ettiklerini olduğunu söyledi.

5 YAŞINDAYKEN BABASI ÖLDÜRÜLDÜ
Yaşar Kemal, Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biridir. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak, ilk romanı ise İnce Memed'dir. PEN Yazarlar Derneği üyesi ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türk yazardır. Kendi anlatımına göre bir Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak doğup büyüyen Yaşar Kemal, evde Kürtçe, köyde ise Türkçe konuştu. 5 yaşındayken, babasının camide öldürülüşüne tanık oldu. Ortaokul döneminde çeşitli işlerde çalıştı. Kuzucuoğlu Pamuk Üretme Çiftliği'nde ırgat kâtipliği (1941), Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk (1942), Zirai Mücadele'de ırgatbaşlığı, Kadirli'nin Bahçe köyünde öğretmen vekilliği, yaptı.

ÖDÜL ZENGİNİ
YAŞAR Kemal'in, odalara sığmayacak çoğunlukta ulusal ve uluslararası ödülleri vardır. Gazeteciler Cemiyeti Başarı Armağanı, 1966 Uluslararası Nancy Tiyatro Festivali Birincilik Ödülü, 1977 Fransa Eleştirmenler Sendikası En İyi Yabancı Roman Ödülü, 1978 Fransa'da En İyi Yabancı Kitap Ödülü, 1979 Fransa "Büyük Jüri" En İyi Kitap Ödülü 1982 Uluslararası Cino Del Duca Ödülü, 1984 Fransız Legion d'Honneur Ödülü Commandeur payesi, 1984 TÜYAP Kitap Fuarı Halk Ödülü, 1985 Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü, 1986 Orhan Kemal Roman Ödülü, 1995 Danimarka Morgenavissen Jylaand-Pösten Ödülü 1996 Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü, 2008 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, 2013 Krikor Naregatsi Nişanı, aldığı ödüllerden sadece bir bölümüdür...