Paravan yapı

Bank Asya'yı hayalet ortaklarla yöneten Mustafa Özcan'ın iki yıl içinde Yeni Zelanda'ya milyarlarca dolar kaçırdığı ortaya çıktı. Türkiye İmamı paraları kaçırmak için ülkedeki cemaat okullarını paravan şirket olarak kullandı ve off shore hesaplar açtırdı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :14 Şubat 2015
Paravan yapı
TMSF'nin bir süre önce el koyduğu Bank Asya'yı yöneten Mustafa Özcan'ın yeni marifetleri ortaya çıktı. TAKVİM'in elde ettiği bilgilere göre Bank Asya'nın imtiyazlı hisseye sahip 22 kişilik hayalet ortağını yöneten Mustafa Özcan, Yeni Zelanda'ya milyarlarca doları bulan yüklü miktarda para kaçırdı. Özcan'ın Yeni Zelanda'ya Bank Asya'dan 2 yıl içerisinde küçük ve orta büyüklükteki hesaplar ile para aktardığı ortaya çıktı. TMSF yetkililerinin ortaya çıkardığı bu hesapların incelendiği ve para miktarının kesin olarak ne kadar olduğunun araştırıldığı öğrenildi.

AMAÇ YÜKLÜ VERGİ ÖDEMEMEK
İddiaya göre Özcan, Yeni Zelanda'ya milyarlarca dolar para gönderirken iki yöntem kullandı. Yurt dışına gönderilen paralardan yüklü miktarda vergi alındığı için Özcan, Yeni Zelanda'da bulunan cemaat şirketleri ve okullarını kendisine paravan yaptı. Uluslararası terminolojide 'Shell companies' diye anılan paravan şirketler, Bank Asya'dan yüksek faizli kredi kullanmış gibi gösterildi. Bu sayede yüklü paralar Yeni Zelanda'daki okul ve şirketler üzerinden başka kurum ve kişilere gönderildi. Bu kredilerin bir kısmının geri dönüşü olurken diğer kısmına ise tamamen cemaat tarafından el konuldu ve bu paralar Bank Asya'nın 'batık kredi'leri arasına girdi.

MASAK'A YAKALANMIYORLAR
Özcan'ın Bank Asya'dan yurt dışına kaçırdığı paralarda kullandığı ikinci yöntem ise off shore bankacılık oldu. Para kaçıranlar tarafından da kurulabilen veya işbirlikçiler tarafından işletilen bu bankalar Yeni Zelanda gibi gizlilik yükümlülüğü yüksek olan ülkelerde faaliyet gösteriyor. Yani bu bankalar, devlet yasaları gereği müşterileri ve para akışlarıyla alakalı hiçbir bilgi vermiyor. Verirse büyük cezalar alıyor. Özcan da yüksek miktarda paraları, Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) takibine yakalanmamak ve vergi ödememek için Yeni Zelanda'da bulunan off shore hesaplarına gönderdi. Her ihtimale karşı Yeni Zelanda'daki cemaat şirket ve okullarına gönderilen krediler ve off shore hesaplara yatırılan paralar birden çok paravan şirket, hayali kişiler ve diğer ülkelerdeki off shore hesaplar üzerinden dolaştırılarak takibi neredeyse imkansız hale getirildi. TMSF yetkililerinin bu hesapları ve kredileri ortaya çıkarırken, yurt dışına kaçırıldığı anlaşılan milyarlarca dolar için MASAK da devreye girdi.

GÖZLERDEN UZAK YENİ ZELANDA
Bu arada Mali Suçlar Araştırma Kurumu, Paralel Yapı'nın Türkiye İmamı olarak bilinen ve Bank Asya'nın işlerini yürüten Özcan'ın yönettiği düşünülen finansman akışına ilişkin şube bazında yürütülen incelemelerde de önemli ayrıntılar buldu. Yurt dışı fon akışını sağlayan şubelerde, bazı ortakların sigortaya tabi mevduat tutarından (100 bin lira) yararlanmak için şaibeli hesaplar açtığı ortaya kondu. Kayıt dışı para transferi, görülmez hesaplara ilişkin de çok sayıda şikayet bulunduğu ifade edildi.

FİNANSAL PEÇELEME
PARALEL Yapı'nın finansal organizasyon şeması da gözler önüne serilmeye başladı. Yönetimi TMSF'ye devredilen Bank Asya'nın 122 ortağının neden belge ve bilgi vermekten kaçındığı da yapılan ilk incelemelerde ortaya çıktı. Bank Asya'nın bazı ortaklarının Pensilvanya ve ABD'de de kurulu şirketlerle ortaklıkları belirlendi. Bunun üzerine BDDK ek bilgi istedi. Bank Asya içinde oluşturulan yönetim şemasının da Bankalar Kanunu'na aykırı
olduğu belirtildi.

MEVLÜT YÜKSEL