Ege gerildi

Nepal'de meydana gelen 7,9'luk deprem ülkeyi yıktı. Binlerce kişi öldü. Son 1 haftada ise Ege açıklarında 36 deprem yaşandı. Bölgenin 5 ylıdır gergin olduğunu belirten uzmanlar, büyük bir deprem olabileceğinin sinyalini verdi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :17 Mayıs 2015
Ege gerildi

İÇİNDEKİLER

Son 80 yılın en büyük felaketi! Geçtiğimiz ay Nepal'in başkenti Katmandu'nun yaklaşık 80 kilometre kuzeybatısında 7.9'lik deprem yaşandı. Ülke adete yerle bir oldu! Can kaybı 2 bin 200'ü aştı. Tüm ülkeyi etkileyen sarsıntının yaraları sarılmaya devam edilirken, felaketin bilançosu çok ağır oldu. Ölü rakamlarının 7 bin 750'ye çıktığını duyuran yetkililer, depremin ardından yaklaşık 300 bin evin yıkıldığını Uzmanlar ise Nepal depreminin Ege bölgesini etkileyebileceğini söyledi. Son 1 haftada ise Girit Adası açıklarında 36 küçük deprem meydana geldi. Tarihte daha önce tsunami de yaşanan Girit'te bu deprem hareketliliği dikkat çekici oldu. 5 yıldır gergin olan bölgede, büyük bir deprem bekleniyor!

TSUNAMİ OLABİLİR

Girit ve Rodos üzerinde çok yakın çalışılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, "Oralarda büyük bir deprem bekliyorum. Dalma-batma kuşağı Girit'le bitmiyor; Kaş'a doğru geliyor, Antalya'nın bulunduğu kesime. Sonra Mersin'e oradan da İskenderun'a gidiyor ve Doğu Anadolu kırığı ile birleşiyor. Bu durum 'Mersin Akkuyu böyle bir tehlike altında mıdır?' sorusunu da gündeme getiriyor" diye konuştu. Bölgenin tarihine bakıldığında büyük deprem ve tsunamilerin varlığının görüleceğini ifade eden İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da, Girit'in uyarı verdiğini söyledi. "Bu aktivite başlayalı 3 yıl oldu. Bölgenin tarihinde büyük depremler ve tsunami var. Tsunami büyük risk oluşturuyor. Uyarı yapmamız gerekiyor zira ciddi bir tehlike var. O bölgede kentler var, Akdeniz sahillerinde ve Ege'de. Olası bir tsunami durumunda Antalya, Ege daha riskli. Koylar fazla ve tsunami koylarda daha şiddetli olur" dedi.